Pentru a împiedica planul lui Șor în Găgăuzia, Orange Moldova a blocat accesul la site-urile Promsveazbank

Ilie Gulca
12/08/2024
9 aprilie, Moscova. Evghenia Guțul s-a întâlnit cu Piotr Fradkov, director general al Promsveazbank. Foto: Telegram

Orange Moldova a anunțat că a blocat, la solitatea Serviciului de Informații și Securitate, accesul la site-urile băncii rusești Promsveazbank, instituție financiară rusă prin intermediul căreia se achită „subsidiile” lui Ilan Șor pentru pensionarii și bugetarii din regiunea găgăuză. 

„În temeiul sesizării nr. E/8151 din data de 08.08.2024, emise de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Orange Moldova a blocat accesul utilizatorilor proprii la următoarele pagini web și adrese IP, conform listei prezentate de SIS: Pagini web: http://www.psbank.ru, http://ib.psbank.ru,  http://ib2.psbank.ru”, transmite Orange Moldova pe site-ul său web.

În aprilie curent, în baza unui acord semnat de guvernatorul regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, și Promsveazbank, Kremlinul achită subsidii lunare pensionarilor și bugetarilor din regiunea găgăuză în scopul de a destabiliza societatea moldovenească, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Acțiunea are drept scop principal să atace guvernarea democratică de la Chișinău pentru a o împiedica să adere Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE).

Guțul a cerut atunci băncii rusești „ajutor umanitar” și „finanțare suplimentară” la plata pensiilor și salariilor din sectorul public în regiunea găgăuză.

Institutul pentru Studiul Războiului estima în aprilie că Promsveazbank își propune să deschidă conturi pentru aproximativ 5.000 de funcționari publici și 20.000 de pensionari din regiunea găgăuză, care urmau să primească carduri pentru sistemul de plată „Mir” din Rusia, al cărui operator a fost sancționat SUA în februarie 2024. Sistemul „Mir”, echivalentul VISA și Mastercard, nu funcționează în Moldova decât în ​​regiunea separatistă transnistreană.

Acordul Găgăuzia-PSB din 9 aprilie este demn de remarcat, subliniază experții institutului, deoarece actorii afiliați Kremlinului sunt acum legați în mod direct și deschis de promisiunile financiare ale executivului de la Comrat.

„Guțul a evidențiat această relație pe 9 aprilie, susținând că Rusia este „prietenul” și „protectorul” care „a salvat” Găgăuzia. „Kremlinul ar putea fi capabil să exploateze acordul PSB, indiferent de legalitatea acordului sau de modul în care autoritățile moldovenești reacţionează. Dacă autoritățile moldovenești împiedică acordul să avanseze, actorii moldoveni pro-ruși și Kremlinul vor folosi probabil situația pentru a promova narațiunile în curs ale Kremlinului care vizează actualul guvern moldovenesc și pentru a stârni furia în Găgăuzia”, se menționează în comentariul Institutului pentru Studiul Războiului.

Citește de asemenea: Fenta transnistreană. SUA au închis circuitul internațional al banilor negri din Transnistria prin băncile rusești

Odată cu anexarea Crimeii în 2014, Rusia și-a creat propria alternativă la SWIFT. Acest sistem alternativ rusesc la SWIFT a fost aplicat pe larg și de băncile din regiunea separatistă transnistreană – Agroprombank, Eximbank și Sberbank.

Cel puțin până la 20 aprilie 2022, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, TKB a oferit asistență pentru transferuri bancare în dolari americani pentru toate cele trei bănci transnistrene. Pe teritoriul regiunii separatiste nu este permisă utilizarea cardurilor de tip VISA sau Mastercard folosite la nivel mondial.

Cele trei bănci transnistrene folosesc însă o alternativă de card denumit „Klever”. În prezent, cardul „Klever” din Transnistria este acceptat pentru cumpărături de rețeaua de supermarketuri, farmacii și benzinării din cadrul holdingului Sheriff, care deține Agroprombank. 

În paralel, cele trei bănci transnistrene au emis din 22 aprilie, imediat după sancțiunile SUA asupra Transcapitalbank, cardul de tip „MIR” inventat de Banca Centrală a Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, o alternativă rusească la VISA și Mastercard.

Ilie Gulca
12/08/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii