„Perfect legitimă”. Emmanuel Macron, despre cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Ilie Gulca
15/06/2022
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

Președintele Franței Emmanuel Macron susține că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este „perfect legitimă” și demonstrează dorința enormă pentru schimbari fundamentale. Decizia de oferire a statutului de stat candidat Republicii Moldova va fi luată în decurs de zece zile și va fi anunțată la Consiliul European din 23-24 iunie curent.

„Franța își va juca cu această ocazie în mod deplin rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate și legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura Uniunii Europene”, a declarat Macron în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

La rândul său, șeful statului Republica Moldova a exprimat președintelui Franței recunoștință pentru sprijinul acordat, precizând că executivele celor două state vor semna chiar miercuri trei documente importante.

„Convenția cu privire la impuneri și prevenirea evaziunii fiscale va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem cât mai multe investiții franceze în Republica Moldova. Al doilea document vizează activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare Proparco și ExpertisFrance în Republica Moldova prin semnarea căruia demarăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre dintre Moldova și Franța. Al treilea acord vizează un credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru Republica Moldova”, a detaliat Maia Sandu.

De asemenea, președinta Republicii Moldova a vorbit despre finanțarea de către Agenția Franceză de Dezvoltare a reabilitării și modernizării tronsonului de cale ferată Chișinău-Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la cea europeană.

„Compania Proparco, parteneră a Agenției Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și în sectorul agricol. Programul de creditare va sprijini aproximativ 3.600 de locuri noi de muncă timp de cinci ani”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

Ilie Gulca
15/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii