Pericol de dezastru nuclear la centrala atomoelectrică din Zaporojie. România a donat Chişinăului un lot de medicamente antiradiaţie

Julieta Saviţchi
09/08/2022
Colaj

Peste un milion de pastile de iodură de potasiu au fost donate Republicii Moldova de către România. Donaţia vine după ce în ultimele zile mai mulţi oficiali din Ucraina şi statele vecine, dar şi din Uniunea Europeană, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu pericolul unei catastrofe nucleare la centrala atomoelectrică din Zaporojie, Ucraina, ocupată de armata rusă.

Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a anunţat despre lotul de medicamente contra radiaţiei şi a îndemnat populaşia la calm: „Va comunicăm că în prezent nu există pericol radiologic. Indemnăm populaţia la calm“.

Instituţia a mai informat că lotul de iodură de potasiu a ajuns la Chişinău datorită discuţiilor purtate de ministra Sânătăţii a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, cu omologul său român, Alexandru Rafila.

"Comprimatele sunt repartizate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicaţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova. La fel, ANSP a elaborat o instrucţiune cu privire la administrarea medicamentului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii..

Precizăm că Alexandru Rafila i-a îndemnat, luni, pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă „cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat ministrul Sănătăţii din România.

Şeful Direcției asistență medicală și socială a Primăriei Chişinău, Boris Gîlcă, a adus marţi critici guvernării pentru că nu ar întreprinde nimic pentru protejarea populaţiei în condiţiile când există pericolul unei catastrofe nucleare în ţara vecină.

„Suntem la circa 740 km distanță de orașul Zaporojie din Ucraina, iar în condiții de război, nu este exclus riscul unui dezastru nuclear, în contextul incidentelor de la centrala nucleară din acest oraș. Totuși, Ministerul Sănătății de la Chișinău, dar și alte instituții competente nu comunică cetățenilor care ar fi măsurile de urmat, în caz de scurgeri radioactive, în condiții casnice, și nici unde sunt amplasate refugiile și adăposturile pentru protejare”, a declarat Gîlcă.

Directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că situaţia de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experţilor agenţiei pentru a se evita o tragedie.

„Atâta timp cât acest război continuă, inacţiunea este de neconceput. Trebuie să fim vigilenți, astfel încât acest conflict să nu provoace o tragedie nucleară în Ucraina, deoarece situaţia la această centrală devine tot mai periculoasă pe zi ce trece. Avem nevoie de sprijinul tuturor pentru ca acest lucru să se întâmple. Suntem pregătiţi”, a menționat Grossi.

Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa, fiind situată în sud-estul Ucrainei, lângă oraşul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Ea are şase reactoare nucleare. Centrala generează aproximativ jumătate din energia electrică a Ucrainei.


 

Julieta Saviţchi
09/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii