„Perioadele de instabilitate favorizează corupția” // Ce constatări face, în primul său raport, Comitetul Consultativ Anticorupție, creat de Maia Sandu

Anticoruptie.md
17/11/2022

Perioadele de instabilitate creează oportunități enorme de corupție, pe care unii ar putea să le exploateze în beneficiul lor, dăunând unui număr mare de cetățeni. Deși au fost luate măsuri pentru a contracara factorii care duc la fraudă și spălarea banilor, mai sunt multe de făcut, iar unele vulnerabilități rămân insuficient abordate. Acestea sunt câteva dintre constatările Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, care a prezentat într-o conferință de presă, versiunea în limba rusă a primului său raport – „Republica offshore”: Analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din Moldova”. 

Autorii analizei notează că, din luna iulie și până în prezent, autoritățile Republicii Moldova și reprezentanții sectorului privat au întreprins mai multe acțiuni lăudabile pentru a aborda principalele probleme prezentate în raport. La sfârșitul lunii iulie, un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova a inițiat procesul de implementare a mai multor recomandări din raportul CCIA. Aceștia s-au angajat să modifice legislația națională pentru a preveni reapariția schemelor de spălare a banilor care anterior au dus la prăbușirea sistemului bancar național. Reprezentanții Comitetului au avut o serie de întâlniri cu autoritățile responsabile în scopul implementării recomandărilor din primul raport.

Potrivit autorilor raportului, citați de IPN, pașii fermi întreprinși de comunitatea internațională au fost în egală măsură cruciali. CCIA salută sancțiunile recente impuse de Trezoreria Statelor Unite ale Americii împotriva oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, complicilor acestora și altor persoane. Recent, Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a aprobat un mecanism de monitorizare a acțiunilor persoanelor incluse în lista de sancțiuni a SUA.

Co-președintele Comitetului, James Wasserstrom, a precizat în cadrul conferinței de presă că raportul prezentat este doar prima parte a muncii realizate de Comitet. Primul raport a fost prezentat în luna iulie a acestui an, iar un următor raport va fi publicat în februarie 2023. A doua parte este și cea mai importantă și este destinată înlăturării deficienților. Acesta va conține o monitorizare a gradului de realizare a recomandărilor.



Comitetul Consultativ Independent Anticorupție a fost înființat în iunie 2021 prin decret prezidențial. Este o structură independent, alcătuită din experți internaționali din domeniul anti-corupției și reprezentanți ai societății civil din Moldova. CCIA are misiunea de a analiza problemele sistemice de corupție mare ce afectează instituțiile de stat și de a îmbunătăți capacitatea acestora de a implementa măsuri anticorupție. Comitetul analizează informații, elaborează și publică rapoarte care conțin recomandări ce au ca scop optimizarea eficienței eforturilor anticorupție din țară. Ulterior, evaluează gradul de implementare a recomandărilor de către instituțiile de stat și actorii vizați, făcându-și publice aprecierile. 
 

Anticoruptie.md
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii