Perspectivele finanţării externe: FMI începe prima evaluare a programului cu Republica Moldova

Ion Chișlea
19/07/2022
Ruben Atoyan și Rodgers Chawani într-o discuție cu Prim ministra Natalia Gavriliță, ministrul Finanțelor Dumitru Budeanschi și ministrul Economiei Sergiu Gaibu/ Foto: Gov.md

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta în perioada 20-29 iulie discuții cu autoritățile de la Chișinău în contextul primei evaluări a programului de finanțare a Republicii Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF).

„Misiunea va discuta evoluțiile economice recente și perspectivele, progresul atins în implementarea programului și riscurile cu care se confruntă economia”, a anunţat  Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

O altă misiune a FMI condusă de Ruben Atoyan a vizitat Chișinăul la mijlocul lunii iunie cu scopul de a actualiza informația privind situația macroeconomică și a discuta cu autoritățile moldovenești despre politicile implementate. Misiunea nu a fost, însă, una de evaluare.

Tot în iunie, Republica Moldova a fost vizitată de directorului general adjunct al organizației, Kenji Okamura. Acesta a întreprins vizita cu scopul de a vedea cum FMI ar putea ajuta Republica Moldova în situația dificilă în care a ajuns din cauza războiului, a inflației și a crizelor multiple cu care se confruntă.

Programul pe 40 luni al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 21 decembrie 2021. El este finanțat printr-un credit în mărime totală de circa 526 milioane de dolari, din care 217 milioane au fost deja debursate. O parte a creditării prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar altă parte prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru Drepturile Speciale de Tragere, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

În luna mai, Consiliul de directori executivi ai fondului a aprobat majorarea volumului de finanțare și redistribuirea tranșelor. Suma totală a debursărilor în cadrul programului, a fost majorată cu circa 260,11 milioane de dolari.

Acum o săptămână şefa FMI Kristalina Georgieva a avertizat că Perspectivele economiei globale s-au “întunecat semnificativ” ,în ultimele luni, adăugând că lumea se confruntă cu un risc tot mai mare de recesiune în următoarele 12 luni.

Ion Chișlea
19/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii