Peste 56 milioane de lei vor fi alocate pentru susținerea participanților la Războiul de la Nistru

Cornelia Cozonac
02/03/2022
Gov.md

Guvernul va aloca peste 56 de milioane de lei pentru susținerea participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Acestea presupun o indemnizație unică, alocații de stat, dar și luarea în calcul a perioadei de participare la lupte la stagiul de pensionare.    

Executivul a decis, miercuri, că în acest an  va fi alocat un ajutor material unic în mărime de 2500 lei, de care vor beneficia 20 705 de cetățeni, care au participat în acțiuni de luptă pentru apărarea țării. Acest suport din partea statului îl vor primi atât soții supraviețuitori, cât și unul dintre părinții participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă. Indemnizația va fi stabilită de către CNAS, fără a necesitatea de a depune o cerere.

Totodată, perioada participării la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (2 martie 1992 - 13 august 1992) va fi asimilată la stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei, ca perioadă necontributivă, în mărime triplă, ceea ce va duce la creșterea mărimii pensiilor beneficiarilor vizați.

Hotărârea Guvernului mai prevede  acordarea, cu titlu de excepție, veteranilor de război, cetățeni ai Republicii Moldova decorați cu distincții de stat a dreptului la alocație nominală, indiferent de faptul dacă sunt sau nu beneficiari de pensie sau alocație socială de stat și dacă au sau nu domiciliu în Republica Moldova. 

Cornelia Cozonac
02/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii