Plahotniuc, fără „Ordinul Republicii”. Ce distincții ale Republicii Moldova mai are oligarhul

Ilie Gulca
18/02/2021

Șeful statului Maia Sandu i-a retras, joi, controversatului om de afaceri și politician Vladimir  Plahotniuc (foto) distincția „Ordinul Republicii”. Ea susține că „o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”. Cel care i-a acordat în iulie 2014 distincția de stat supremă a Republicii Moldova fostului lider democrat a fost ex-președintele Nicolae Timofti, la „rugămintea” lui Pavel Filip.

Această distincție a fost acordată, invocă actualul președinte al Republicii Moldova, cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincții de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor.

„Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri despre decorarea cu distincții de stat.”

Demersul din partea Organizației municipale a Partidului Democrat a fost semnat de către președintele acestei organizații de partid de atunci, Pavel Filip.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, Vă rugăm respectuos să examinați prezentul demers al Partidului Democrat din Moldova privind propunerea de decorare a domnilor Marian Lupu și Vlad Plahotniuc cu distincția de stat Ordinul Republicii pentru merite deosebite în susținerea și asigurarea acțiunilor de negociere, semnare și ratificare a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova”, se menționează în demersul actualului șef al PDM.

„Ordinul Republicii” este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”.

Vladimir Plahotniuc a mai fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” în calitate de director general al Întreprinderii cu Capital Străin Petrom-.Moldova SA.

Ilie Gulca
18/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii