Pledoarie antinucleară la New York. Republica Moldova și-a spus cuvântul în domeniul neproliferării, dezarmării nucleare și controlului armamentului

Anticoruptie.md
02/08/2022
Sursa: gov.md

Acțiunile militare în apropierea unor obiective nucleare ucrainene, precum centralele de la Cernobîl și Zaparojie, generează îngrijorări profunde asupra securității nucleare și radiologice și pun în pericol viața și securitatea în regiunea Republicii Moldova și pe continentul european. Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a prezentat poziția Republicii Moldova la de-a 10-a Conferință de evaluare a implementării Tratatului pentru Neproliferare Nucleară (NPT), care are loc la New York.

În discursul ținut la deschiderea conferinței, diplomatul moldovean s-a referit la deteriorarea securității regionale urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Astfel, a fost accentuată importanța conjugării eforturilor comunității internaționale pentru restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme, a consolidării tratatelor și acordurilor internaționale în domeniul neproliferării, dezarmării și a controlului armamentului și implementării de către statele-părți la tratat a angajamentelor asumate.

„Obiectivul nostru comun rămâne clar și neschimbat - promovarea unui angajament ferm al tuturor statelor părți la NPT de a respecta pe deplin obligațiile din tratat, ceea ce ar crea un mediu propice pentru reducerea riscurilor și promovarea securității internaționale”, a menționat Ruslan Bolbocean.

De asemenea, au fost punctate acțiunile autorităților de la Chișinău de prevenire a transferului și tranzitării pe teritoriul țării noastre a materialelor, tehnologiilor și componentelor nucleare ce pot fi utilizate pentru producerea armelor de distrugere în masă.

NPT este un tratat internațional de reper semnat de 191 de state, al cărui obiectiv este prevenirea răspândirii armelor nucleare și a tehnologiei de producere a armelor de distrugere în masă, precum și promovarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare, vizând dezarmarea nucleară și generală și completă.

Anticoruptie.md
02/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii