Plenul Curții Constituționale a sesizat Procuratura Generală în legătură cu presupusele intimidări la adresa unor magistrați ai Curții

Anticoruptie.md
04/05/2020

Plenul Curții Constituționale a sesizat luni Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filări și intimidări la adresa unor judecători ai Curții

„Plenul Curții i-a solicitat Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile legale care se impun, din perspectiva legii penale și/sau contravenționale”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Precizăm că săptămâna trecută, liderul Partidului Nostru, primarul de Bălți Renato Usatîi, a declarat, într-o conferință video că împotriva a trei magistrați de la CC s-ar pregăti provocări. Politicianul a indicat numele unor ofițeri de urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție. Instituția a infirmat, la rândul ei, acuzațiile.    

Mai multe declarații privind presupuse presiuni asupra magistraților Curții Constituționale au apărut în spațiul public, după ce aceștia au suspendat acordul privind creditul rusesc. Ulterior, Procuratura Generală a făcut public, printr-un comunicat de presă că lidera PAS Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco au refuzat invitația Procuraturii de a depune un denunț în susținerea postărilor pe care le-au făcut pe o rețea de socializare în care semnalau pretinsa intimidare și filare a judecătorilor Curții Constituționale.

Amintim că CC a suspendat la data de 23 aprilie legea prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Magistrații Curții au admis cererea deputatului din partea Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, care a cerut judecătorilor să verifice constituționalitatea Acordului. Se întâmplă la câteva minute după ce președintele CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit din funcție, iar în locul acestuia a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Decizia CC a fost criticată dur de PSRM, dar și de președintele Igor Dodon, care au acuzat magistrații CC că ar face jocuri politice și criminale. Deputatul socialist Vasile Bolea a cerut CSM să retragă mandatele a trei magistrați constituționali.

Anticoruptie.md
04/05/2020Follow us on Telegram

Comentarii