Politicianul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare după ce a fost încarcerat într-o „cameră de pedeapsă”  

Anticoruptie.md
16/02/2024
Aleksei Navalnîi

Politicianul de opoziție din Rusia, Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a murit în Închisoarea „Lupul Polar” din regiunea Tiumen, lângă Cercul Polar, potrivit departamentului local al Serviciului Federal de Penitenciare al Rusiei.

„În Închisoarea nr. 3, după plimbare, condamnatul Navalnîi A.A. s-a simțit rău și și-a pierdut aproape imediat cunoștința”, transmite meduza.io, citând un comunicat al administrației instituțiilor penitenciare din Rusia. „Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au avut rezultate. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului. Cauzele morții sunt în curs de identificare.”

Pe 14 februarie, secretarul de presă al politicianului, Kira Iarmîș, a comunicat că Navalnîi a fost încarcerat într-o „celulă de pedeapsă, pentru a 27-a oară în timpul detenției sale”.

Moartea omului politici de 47 de ani survine la o lună înainte de alegerile prezidențiale în care Putin urmează să își prelungească conducerea de peste două decenii și să-și consolideze controlul asupra țării.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania unde s-a aflat la un tratament în urma otrăvirii cu substanța „Noviciok”. Ulterior, instanța a înlocuit o pedeapsă cu suspendare cu una reală în dosarul Yves Rocher.

În martie 2022, instanța l-a condamnat pe Navalnîi la nouă ani cu executarea pedepsei într-o închisoare de regim general, acuzându-l de fraudă în colectarea de donații. În august 2023, a fost condamnat la 19 ani într-o închisoare cu regim special pentru că ar fi  organizat o „comunitate extremistă”.

Inițial, politicianul a fost încarcerat într-o instituție penitenciară din regiunea Vladimir. La mijlocul lunii decembrie 2023, Navalnîi a fost transferat în Închisoarea „Lupul Polar” / „Полярный волк” din Districtul autonom Iamalia-Neneția, regiunea Tiumen.

Anticoruptie.md
16/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii