„Pot afecta funcționalitatea întreprinderii”. Moldovagaz a reacționat la decizia ANRE cu privire la majorarea tarifului la gaze

Ilie Gulca
04/08/2022
Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban. Foto: Moldovagaz

SA Moldovagaz, compania fiică a gigantului rusesc Gazprom, a reacționat la decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a stabili tariful la gazele naturale la 23 de lei pe metru cub după ce societatea ceruse 29,48 lei pe metru cub.

„SA Moldovagaz va executa recenta hotărâre a ANRE privind prețurile reglementate la gazele naturale, însă cifrele incluse în aceasta pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligațiilor contractuale financiare fața de SAP Gazprom”, a menționat societatea într-un comunicat emis după adoptarea deciziei de către Agenție.

În opinia Moldovagaz, proiectul înaintat de ANRE nu acoperă nici prețul de achiziție și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale.

„Ca urmare, aceasta va duce la acumularea în continuare a devierilor tarifare, care la finele anului curent pot depăși 3,9 miliarde de lei și astfel pot afecta funcționalitatea întreprinderii. Potrivit proiectului ANRE, s-a propus includerea în tariful reglementat a prețului de achiziție de 899,08 USD pentru mia de metri cubi, în timp ce în august acesta constituie 1458,92 USD pentru 1.000 de metri cubi”, a precizat sursa citată.

ANRE susține că a calculat noul tarif pe baza prețului mediu de achiziție a gazelor de 899 de dolari la 1.000 de metri cubi și a cursului de schimb al dolarului american de 18,58 lei la 1 dolar american. ANRE a diminuat costurile de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali în total cu 3 559,6 mil. de lei sau circa 6 lei la 1 metru cub.

Ilie Gulca
04/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii