Precedent în Chișinău: Hoteluri pe două blocuri de locuit. Ce i-a nemulţumit pe locatari

Olga Stăvilă
02/11/2021
Poză simbol

Un agent economic intenționează să construiască două hoteluri pe blocurile locative de pe străzile Eugen Doga și Alexandru cel Bun din municipiul Chișinău. Actele permisive, semnate de către factori de decizie din Primăria Chişinău, a fost făcute publice de către fostul viceprimar al municipiului Chişinău, marţi, într-o conferinţă de presă.

Intenţia agentului economic, susţinută de conducerea Primăriei Chişinău, i-a indignat pe proprietarii apartamentelor din cele două blocuri. Aceştia au semnat petiţii în care solicită municopalităţii să nu permită construcţia hotelurilor pe cele două blocuri. ,,Este o ilegalitate, iar noi locatarii blocului din strada Doga 4 suntem categoric împotriva construcției hotelului deasupra blocului nostru, care a fost dat în exploatare în anul 1977”, a declarat în cadrul conferinţei de presă președinta Asociației de locatari, Iulia Șubina.

,,Noi nu suntem de acord cu această decizie de a construi hotelul la mansardă, cu anexarea de peretele blocului a ascensorului care va fi funcțional 24 din 24 de ore. Ne sunt încălcate drepturile”, a declarat Diana Platon, preşedinta Asociaţiei de locatari din blocul nr.96 de pe strada Alexandrul cel Bun.

Conform certificatului de urbanism, vizat de șefa Direcţiei Generale Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare a Primăriei Chişinău, hotelurile de pe acoperişuri urmează să aibă două nivele şi în jur de 54 de locuri de cazare.

Fostul viceprimar Victor Chironda susține că deși a semnat iniţial pachetul de acte permisive pentru autorizarea construcțiilor, când a depistat nereguli, a emis dispoziția de revocarea a proiectului. SRL 7 SKY s-a adresat în instanța de judecată cu acțiune împotriva Primăriei municipiului Chișinău, solicitând anularea dispoziţiei de revocare.

Victor Chironda susține că este vorba de o schemă clasică de autorizare ilegală a construcțiilor prin intermediul instanțelor de judecată.

Svetlana Dogotaru nu a răspuns la telefon pentru a-i solicita opinia în cazurile respective.

Olga Stăvilă
02/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii