„Prejudicii de aproape 1,4 milioane de lei”. La Alexăndreni, Sângerei, directoarea Școlii Profesionale a adus tineri din stradă la ore pentru a ascunde înmatriculările fictive

Ilie Gulca
09/07/2024
În 2023, în cadrul unei vizite efectuate de către fostul ministru al Educației, Anatolie Topală, la această instituție, un comunicat al ministerului preciza că aici își fac studiile 257 de elevi

Ministerul Educației și Cercetării a depistat la Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei, înmatriculări fictive, probleme la organizarea achizițiilor publice, la decontarea combustibilului, la asigurarea alimentării gratuite a elevilor, la acordarea burselor de studii și cazarea în cămine, precum și riscuri majore de prejudiciere a bugetului de stat cu aproximativ 1.469.900 de lei în 2022-2024.

În cadrul auditului efectuat s-a constatat o rată înaltă de absenteism în rândul elevilor înmatriculați. În cadrul unei vizite inopinate, s-a constat o rată de absenteism în rândul elevilor de circa 80%, iar în cadrul unei vizite anunțate rata de absenteism a scăzut la 58%.

În timpul vizitei anunțate de audit, la instituția de audit, s-a descoperit o tentativă de manipulare a ratei de fiecvență a elevilor la ore. Astfel, pe 20 aprilie 2024, când instituția a fost prealabil informată despre vizita auditului, s-a constatat că din cei 11 elevi ai grupei 7T, care erau prezenți la ora de Educație Fizică, trei persoane nu erau înmatriculate în cadrul Școlii Profesionale Alexăndreni.

În opinia echipei de audit, această practică necorespunzătoare pune sub semnul întrebării veridicitatea datelor privind frecvența elevilor. „Situația dată creează incertitudini serioase referitor la numărul real de elevi, care participă activ la programul de studii și implicit la eficacitatea instituției de a pregăti elevii pentru a obține calificările necesare angajării în câmpul muncii”, se menționează în raportul de audit publicat pe site-ul ministerului educației.

Absenteismul constatat în cadrul testelor realizate poate fi generat, potritit auditorilor, de faptul înmatriculării fictive a elevilor, cu scopul de a completa grupele de studii. Auditul a stabilit cazuri în care doi elevi înmatriculați în grupa 10C (cofetari) a instituției auditate își desfășoară concomitent studiile în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei – o elevă la specialitatea finanțe și bănci și cea de-a doua – la specialitatea drept.

În urma auditului, au fost depistate mai multe abateri de la cadrul legal, fiind relevat un management defectuos și o serie de  deficiențe semnificative în cadrul proceselor și procedurilor inițiate de instituția de învățământ.

Astfel, pentru cei 50 de elevi care își făceau studiile în cadrul școlii profesionale era alocat un număr de 200 de burse. Totodată, auditul a scos la iveală că unii elevi au fost înmatriculați cu finanţare de la bugetul de stat, cu nerespectarea normelor legale.

De asemenea, administrația instituției a admis diverse abateri în ceea ce privește achizițiile publice, decontarea combustibilului, asigurarea alimentaţiei elevilor din contul resurselor bugetului de stat, acordarea burselor de studii și cazarea în cămine.

Controlul a fost efectuat în perioada aprilie-iunie curent și a vizat activitatea instituției din  2022-2024. În 2023, în cadrul unei vizite efectuate de fostul ministru al Educației, Anatolie Topală, la această instituție, un comunicat al ministerului preciza că aici își fac studiile 257 de elevi.

Ilie Gulca
09/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii