Premierul desemnat Ion Sturza a prezentat Declarația de integritate pentru viitorii membri ai Guvernului

Anticoruptie.md
26/12/2015
Ion Sturza. Foto: TEDxChisinau

Premierul desemnat Ion Sturza a prezentat, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu mai mulți reprezentanți ai societății civile, Declarația de integritate pentru viitorii membri ai Guvernului.

“Este foarte important ca membrii viitorului Guvern să corespundă mai multor criterii, precum: să aibă cazier juridic și fiscal curat, să nu fi fost condamnat și să nu se afle sub învinuire în țară sau peste hotare, să nu fi comis acte de corupție, și trafic de influență, să nu fi fost, și să nu fie în conflict de interese, să nu dețină patrimoniu care nu poate să fie justificat și altele”, a declarat Ion Sturza.

Declarația de integritate propusă de Ion Sturza include următoarele criterii de integritate cărora vor trebui să corespundă viitorii membri ai Guvernului:  

- are cazier juridic şi fiscal curat, nu a fost condamnat şi nu se află sub învinuire în ţară sau peste hotare;
- nu a comis acte de corupţie şi nu a favorizat corupţia;
- nu a comis trafic de influenţă;
- nu a fost şi nu este în conflict de interese;
- nu are patrimoniu care nu poate să fie justificat;
- nu a încălcat flagrant etica şi morala publică;
- nu a colaborat cu serviciile secrete ale altor state;
- nu colaborează cu serviciile secrete din stat;
- dacă are studii complete la o instituţie recunoscută în ţară şi/sau de peste hotare;
- nu a făcut declaraţii discriminatorii, xenofobe şi rasiale.

Premierul desemnat a precizat că va insista pe discuții deschise cu partidele, iar, ulterior, pe o transparență largă în activitatea Guvernului. În context, Sturza a precizat că toate întâlnirile cu reprezentanţii sectorului participativ sunt deschise pentru presă.

Reprezentanții societății civile au salutat criteriile înaintate de premierul desemnat, spunând că vor elabora o formulă de conlucrare cu Guvernul pentru a perfecționa demersul de integritate.

Ion Sturza a fost desemnat să formeze noua echipă guvernamentală la 21 decembrie. El are la dispoziție două săptămâni pentru a prezenta în plenul Parlamentului echipa și programul de guvernare și a cere deputaților votul de înceredere. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.  

Anticoruptie.md
26/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii