Președinta BERD, Odile Renaud-Basso, anticipează un nivel înalt de investiții în Moldova în 2022

Crina Dumitriu
21/01/2022
BERD

Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, anticipează un program amplu de investiții în Republica Moldova în 2022, combinat cu sprijinul în domeniul politicilor economice cheie pentru a ajuta să avanseze pe calea reformelor. Președinta BERD, aflată în prima sa vizită oficială la Chișinău, a promis sprijinul instituției pe care o conduce, în mod special, pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.  

„Economia moldovenească urmează să-și revină în pofida incertitudinilor, iar BERD se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 4,0% în 2022. Banca se angajează să aibă un nivel ridicat de implicare, similar cu 2021, când investițiile în mai multe sectoare s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro, aducând investițiile pe parcursul celor trei ani la 300 de milioane de euro”, susține președinta BERD, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

O majoritate covârșitoare a finanțării din 2021 a fost canalizată spre proiecte care promovau sustenabilitatea, iar o treime a fost dedicată întreprinderilor mici și medii și a fost acordată prin intermediul băncilor locale.

Punerea în practică a proiectelor complexe de infrastructură a înregistrat progrese încurajatoare, iar BERD a reușit să deburseze tranșe noi ale împrumuturilor semnate anterior pentru a sprijini construcția de drumuri, eficiența energetică în clădirile publice din Chișinău și achiziționarea de noi troleibuze pentru Bălți.

Președinta BERD, Renaud-Basso, a fost încurajată de un nou început al Republicii Moldova. Ea a salutat angajamentul noului guvern față de reforme, un mediu de afaceri mai bun, un sector bancar robust și un viitor mai verde pentru țară. 

Ea a recunoscut numeroasele provocări cu care se confruntă Moldova și a promis sprijinul deplin al Băncii în depășirea acestora. Banca este pregătită să ofere finanțare și asistență tehnică pentru a consolida securitatea energetică și a contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze. Președinta a reiterat importanța eficienței energetice și a dezvoltării surselor regenerabile de energie, ca modalități principale de reducere a dependenței de importurile de energie.

În întâlnirile sale cu Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavriliță, miniștrii de resort și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, dna Renaud-Basso a discutat și despre mediul de afaceri, reformele structurale și modalitățile de finanțare a creșterii companiilor locale pentru crearea locurilor de muncă, susținerea dezvoltării infrastructurii și atragerea investițiilor străine în Republica Moldova.

Ea a semnat o nouă linie de credit cu EXIMBANK, filiala din Moldova a Băncii Intesa Sanpaolo, cu scopul de a canaliza fonduri către companiile din întreaga țară pentru a le ajuta să crească, să inoveze și să devină mai verzi. Împrumuturile EXIMBANK acordate întreprinderilor din Republica Moldova vor fi susținute de granturile Uniunii Europene de până la 15%.

În plus, președinta BERD a purtat discuții cu reprezentanți ai comunității de afaceri, băncilor cheie, instituțiilor financiare internaționale, misiunilor diplomatice și societății civile. Ea a vizitat Glass Container Company, cel mai mare producător de sticle din Moldova, unde BERD a finanțat un nou cuptor de topire și două linii noi de producere.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și până în prezent, a investit peste 1,54 miliarde de euro în țară prin intermediul a 151 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1500 de companii din Moldova pentru a le ajuta să-și îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

Crina Dumitriu
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii