Preşedinta Maia Sandu, atacată de prankerii ruşi. Cum a reacţionat instituţia prezidenţială

Anticorupţie.md
03/10/2022
Captură din videul prankerilor

Preşedinta Maia Sandu fost atacată de două ori pe parcursul zilei de luni de prankeri ruşi, care pretind că au obţinut declaraţii scandaloase din partea şefei statului după ce i-au telefonat din numele unui înalt oficial din Ucraina. Instituţia prezideanţială a venit cu o reacţie în care infirmă că Maia Sandu a vorbit cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, despre o eventuală mobilizare.

Doi prankeri ruși, cunoscuți pentru apeluri false către mai multe personalități, au publicat un video dintr-o pretinsă emisiune pe care ar pregăti-o. Aceştia susţin că i-au telefonat preşedintei de la Chişinău din numele lui Denis Șmîhal, iar la întrebarea despre o eventuală mobilitare în Republica Moldova, Maia Sandu ar fi răspuns că „în cazul în care rușii vor ataca Odesa și pericolul va fi eminent, atunci nu este exclusă această posibilitate, pentru apărare”.

Ulterior, cei doi prankeri au publicat o altă secvenţă video din presupusa emisiune, în care Maia Sandu ar vorbi despre portul de la Giurgiuleşti.

Preşedenţia a reacţionat cu un comunicat în care dezminte cele infirmate de prankerii ruşi. „Administrația Prezidențială dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite Președintei Maia Sandu într-o pretinsă discuție purtată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Șmîhal. Înregistrarea video este o tentativă de implicare a Președintei Maia Sandu într-o manipulare de tip deep fake. Declarațiile prezentate în această falsificare nu corespund realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet”, se arată în comunicatul preşedenţiei..

Anticorupţie.md
03/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii