Preşedinta Maia Sandu vrea să se renunţe la termenele de prescripţie în cazurile de corupţie mare: dosarele rămân fără finalitate pentru că sunt tergiversate în instanţă

Julieta Saviţchi
05/09/2022
Captură

Preşedinta Maia Sandu a solicitat, luni, Consiliului Superior al Magistraturii să prezinte până la sfârşitul lunii curente soluţii privind eliminarea fenomenului tergiversării examinării dosarelor de mare corupţie, care conduce la lipsa finalităţii.

„Am cerut CSM-ului să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare, indiferent dacă asta înseamnă crearea unui instanțe specializate sau a unor complete specializate. Așteptăm această soluție până la sfârșitul acestei luni”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul briefingului după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

Şefa statutului a precizat că la şedimţa Consiliului s-a convenit asupra modificării legislaţiei în sensul renunţării la absolvirea de răspundere penală pe motivul expirării termenului de prescripție. „Această prevedere din lege cu privire la termenul de prescripție să se refere doar la ancheta penală și nu la procesul de judecată, pentru că avem multe situații când judecătorii intenționat tergiversează procesul de judecată ca să expire termenul și să nu mai poată fi sancționați cei vizați în anchetă”, a declarat Maia Sandu.

Preşedina a mai spus că din cauza tergiversării dosarelor de mare corupţie în buget nu pot să ajungă peste 7 miliarde de lei, bani puşi sub sechestru la iniţiativa organelor de urmărire penală.

„Noi am spus că vrem să vedem bani confiscați, nu doar bani sechestrați. Am cerut să se vină cu propuneri de consolidarea capacității ARBI-ului. Evident că cea mai mare întrebare este la instanțele de judecată. Faptul că acești bani sunt în continuare la categoria sechestru și nu sunt bani confiscați, care să fie întorși în bugetul statului acest lucru se  întâmplă din cauza tergiversării dosarelor de către instanțele de judecată”, a declarat Maia Sandu.

Julieta Saviţchi
05/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii