Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind contrabanda cu anabolizante: „Schema beneficiază de protecția Guvernului, Parlamentului și a organelor de drept”

Anticoruptie.md
12/05/2017
captură privesc.eu

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Î.S. Poşta Moldovei în vederea transportării substanțelor interzise, Grigore Cobzac, a făcut publică vineri, 12 mai, declarația de prezentare a raportului comisiei. Discursul care urma să fie rostit în plenul Parlamentului a fost plasat pe pagina de Facebook a deputatului după ce Biroul permanent al Legislativului a refuzat repetat să includă pe ordinea de zi a ședințelor din această săptămână dezbaterea celor două rapoarte întocmite de membrii comisiei de anchetă privind mafia anabolizantelor.

„Despre existența schemei de contrabandă cu anabolizante prin intermediul Poștei Moldovei știu toți. Există dosar penal în Germania, săptămâna trecută au avut loc rețineri în Rusia, în Belarus schema a fost stârpită, numai în Moldova nu se întreprinde nimic”, a declarat Cobzac în cadrul unui briefing de presă susținut în timpul ședinței Legislativului.

Președintele comisiei de anchetă a precizat că în Republica Moldova, această schemă este protejată de Guvern, Parlament și organele de drept. „Vorbind despre Guvern, am în vedere Ministerul Finanțelor, Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor, Serviciul Vamal și Poșta Moldovei. Aceste instituții au prezentat documente false pentru comisie, au reconfirmat în funcție oameni care au fost implicați anterior în această schemă, am primit de la aceste instituții refuzuri de oferire a informației solicitată de anchetă”, a declarat Cobzac.

Deputatul a dezvăluit că atunci când comisia parlamentară de anchetă a constatat existența schemei, el  l-a contactat pe ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, anunțându-i despre existența schemei și unde ar trebui să intervină pentru a o contracara, dar reacția a fost nulă, iar schema a continuat.

„Pentru ca schema să funcționeze este asigurat suportul ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, a fostului ministru al Tehnologiei Informaționale Vasile Botnari, a șefului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, și a conducerii Poștei Moldovei. Nu putem să nu îl menționăm pe premierul Pavel Filip, or schema a înflorit în perioada în care el a fost ministru al MTIC, iar doi dintre miniștrii din Guvernul său protejează acum schema”, a mai menționat Cobzac, accentuând că detalii despre implicarea acestor persoane se regăsesc în raportul comisiei care a fost semnat de el și alți trei membri ai acesteia.

Potrivit lui Cobzac , după depistarea lotului de anabolizante în februarie 2016, premierul Pavel Filip a dispus desfășurarea unei anchete pe marginea acelui lot de anabolizante și în genere cu referire la acest fenomen, doar că în loc să fie stopată, contrabanda cu anabolizante a continuat chiar și perioada activității comisiei. Asta vorbește despre un grad înalt de protecție a schemei. Valoarea mărfii este de circa 750 de mii de dolari doar pentru un lot transmis într-o zi.

În cadrul briefigului de presă, președintele comisiei de anchetă s-a referit și la presiunile la care sunt supuse mai multe persoane care au depus mărturii în fața comisiei sau au făcut publică schema. „Sergiu Cebotari a fost arestat, i-a fost amenințată familia cu moartea. Sorin Stati, un alt martor important, a fost recent pus sub învinuire într-un dosar deschis în 2014, în care el nu a fost audiat niciodată. Recent i-a mai fost deschis un dosar.  Au fost concediați angajații SIS care au capturat lotul de anabolizante despre care s-a scris în presă în februarie 2016. Asta vorbește despre o atitudine a instituțiilor de drept în raport cu această schemă. În același timp, nimeni din cei menționați în raport că ar fi făcut parte din schemă nu a fost măcar deranjat, iar schema funcționează în continuare”, a semnalat Grigore Cobzac.

Deputatul a mărturisit că și în raport cu el și familia sa sunt întreprinse măsuri pentru a-l reduce la tăcere. Cobzac a promis să revină ulterior cu detalii. Niciunul dintre oficialii vizați de Grigore Cobzac nu au comentat acuzațiile care li se aduc.

Citiți mai jos declarația integrală a lui Grigore Cobzac, plasată pe facebook. 

 

În raportul prezentat de Grigore Cobzac se arată modul în care are loc transportarea coletelor cu anabolice evitându-se procedurile legale. Astfel, potrivit documentului, substanțele anabolice sunt aduse la sediul Centrului de Procesare și Transportare a Poștei (CPTP), evitându-se oficiul poștal, acolo unde în mod normal sunt sigilate plicurile după ce sunt verificate de un vameș, iar pe plic este aplicat un cod de bară de către operatorii poștali. Coletele ajung la poștă deja ambalte și cu codurile de bară și ștampilele vamale aplicate. Mai mult de atât, în mai multe cazuri s-a depistat că ștampile vamale aplicate sunt false. Singura procedură legală respectată de contrabandiști este achitarea serviciilor de transportare a coletelor.

Ulterior, aceste colete sunt expediate în SUA, Rusia şi în state din UE. Potrivit lui Cobzac, schema de contrabandă cu anabolizante funcționează încă din 2008, dar comisia a reușit să documenteze acest fenomen cu începere din anul 2014, pe motiv că documentele de producere ale poștei se păstrează doar 18 luni.

Centrul de Investigații Jurnalistice de asemenea a realizat anterior o anchetă despre fabricarea anabolizantelor în Republica Moldova și transportarea acestora prin poștă peste hotare. Investigația jurnalistică a fost inclusă în lista scurtă a candidaților la premiul European Press Prize.

Anticoruptie.md
12/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii