Președintele Dodon, în fața unei noi suspendări: el refuză să aprobe candidaturile miniștrilor proaspăt promovați de PD

Cornelia Cozonac
21/09/2018
Foto oficială

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, riscă să fie suspendat, pentru a patra oară, la intervenția Partidului Democrat. Șeful statului a anunțat joi că nu va aproba prin decret candidaturile a doi miniștri promovați de democrați în Guvernul Filip. Dodon afirmă că miniștrii care urmează să-i înlocuiască pe cei demiși sunt la fel de „incompetenți”. În replică, premierul Pavel Filip a declarat că va cere Curţii Constituţionale suspendarea temporară a atribuţiilor preşedintelui Igor Dodon, în cazul în care acesta va refuza în mod repetat să semneze decretele de numire a celor doi miniştri propuşi, Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc.

Igor Dodon a scris joi pe pagina sa de Facebook că „nu-și va schimba opinia odată luată” și „nu va ceda presiunilor".

„Domnul Prim-Ministru Filip are miniștri care nu pot lucra eficient și apoi încearcă să pună în locul lor alții și mai incompetenți. Aceasta e o problemă cronică a guvernărilor eurounioniste și premierul nu trebuie să dea vina pe Președinție pentru eșecurile și politica de cadre proastă a Executivului. Populism este atunci cînd îți amintești de nevoile oamenilor doar înainte de alegeri. Iar încălcarea Constituției este atunci cînd uzurpezi puterea și transformi Curtea Constituțională în filială de partid. Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atît de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o. Eu nu voi accepta șantaje și ultimatumuri din partea majorității parlamentare, care folosește instituțiile puterii ca instrument de presiune. Nu a rămas mult timp și lucrurile în această țară se vor schimba cardinal, după alegeri. Pînă atunci, încercarea eurounioniștilor de a guverna și de a schimonosi democrația continuă", a scris șeful statului pe rețeaua de socializare Facebook.

Actualele disensiuni între președintele Igor Dodon și Partidul Democrat vin, se pare, pe fondul recentelor schimbări de politici anunțate de democrați. Ei și-au definit poziționarea formațiunii pe eshichierul politic ca una categoric „pro-Moldova”, concept politic promovat de Partidul Socialiștilor de la înființare. Pe de alta parte, Silvia Radu, promovată în funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, i-a făcut concurență în scrutinul pentru fotoliul de primar al Chișinăului din iunie curent socialistului Ivan Ceban, care a pierdut în turul doi alegerile. În 2016, Silvia Radu i-a fost contracandidată lui Igor Dodon în scurtinul pentru șefia statului.  

Amintim că președintele Dodon a fost suspendat anterior de trei ori, pentru a fi instalați miniștrii promovați de Partidul Democrat pe care șeful statului refuza să-i numească prin decret prezidențial. De fiecare dată, deciziile de suspendare au fost luate de Curtea Constituțională. În primul caz, lui Igor Dodon i-au fost suspendate temporar atribuțiile de șef al statului pentru a-l instala în fotoliul ministrului Apărării pe Eugen Sturza în locul unui liberal, iar a doua oară, în decembrie 2017, când au fost înlocuiți șapte din 13 miniștri în Guvernul Filip.

Atunci democraţii l-au suspendat din nou, pentru 5 minute, şi şi-au dus la bun sfârşit planul fără semnătura şefului statului pe decretele de numire a noilor miniştri. Ultima dată, Igor Dodon a fost suspendat în ianuarie curent, pentru refuzul repetat de a promulga legea „antipropagandă”, elaborată de democrați.  

Ultima remaniere operată de democrați a avut loc în decembrie 2017, la mai puțin de un an de la învestirea Guvernului Filip, când au fost schimbați șapte miniștri. Şeful statului Igor Dodon a anunţat atunci imediat că respinge propunerea democraţilor. „Am văzut în lista candidaturilor mai multe nume cunoscute, de tristă faimă, care s-au compromis politic. Unii dintre aceștia au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil. Locul unora dintre ei e la răcoare, nu în fotolii de vicepremier”, a notat Dodon pe pagina sa de Facebook. El a mai precizat atunci că „Guvernul devine mai politizat acum. Totul e cusut cu ață albă, algoritmul e vizibil”.

Cornelia Cozonac
21/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii