Presupusă convorbire dintre Dodon și Ceban, despre invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase. Reacțiile celor vizați

Julieta Savițchi
16/06/2020

Invalidarea mandatului de primar al municipiului Chișinău, câștigat de liderul PPDA, Andrei Năstase, în urma scrutinului din iunie 2018, ar fi fost pusă la cale de către președintele Igor Dodon și actualul edil al Capitalei, socialistul Ion Ceban. Cel puțin aceasta rezultă din înregistrarea unei convorbiri telefonice, care se presupune că ar fi avut loc între Dodon și Ceban, transmisă mai multor instituții media de către un anonim. Atât șeful statului, cât și primarul municipiului Chișinău au respins acuzațiile.

Convorbirea ar fi avut loc înainte de anunțarea rezultatelor alegerilor. În înregistrare se aude cum un bărbat a cărui voce seamănă cu cea a lui Igor Dodon îi propune interlocutorului său, care ar fi Ion Ceban, scenariul privind invalidarea scrutinului dacă va câștiga Năstase. Din convorbire se subînțelege că PDM nu lua decizii importante fără acordul lor.

Vocea 1: Auzi, dar noi nu am discutat încă o variantă. Dar dacă să anuleze alegerile, rezultatul lui Năstase... Tu ești declarat câștigător, dar tu refuzi mandatul, pentru că nu e corect. Ei, dacă fac proteste acum, se desumflă.

Vocea 2: Mi se pare că acesta-i mare bardac.

Vocea 1: Și se numesc alegerile în decembrie... Care vor bardac, lasă să se ducă în alegeri.

Vocea 2: Domnule președinte, nici nu știu. Nu e așa de simplu. Nu știu. Eu cred că și pentru ei este rău... La ai noștri le va fi vesel...

Vocea 1: Eu nu văd minusuri pentru noi, dacă facem pasul acesta. Tu ieși și spui că în cazul acesta eu declar că nu e corect. Pe noi presa o să ne întrebe: ce-i cu contestarea. Și eu am să spun, și tu o să spui că nu am cerut anularea alegerilor, dar am cerut constatarea încălcării.

Vocea 2: Eu deja am spus că noi am recunoscut alegerile încă atunci... Noi nu înțelegem de ce guvernarea... Noi procerural-tehnic trebuia să facem lucrul acesta, pentru că nu o să înțeleagă ai noștri. E o contestație de ordin tehnic.

Vocea 1: Eu îți spun ca variant... pentru că ei pe el totuna nu-l dezumflă, nu-l dezumflă până la alegerile parlamentare.

Vocea 2: Cum să vă spun, el amuș se îngloadă totalmente, asta e părerea mea.

Vocea 1: Nu davai, gândește-te. Ei nu o să ia vreo decizie fără noi. Dar gândește-te la asta.

Igor Dodon și Ion Ceban au calificat înregistrarea audio drept un fals.

„Este un fals foarte evident, nu sunt vocile noastre. Se pare că lumea a uitat cine a luat decizia suspendării lui Năstase și avea toate pârghiile să facă asta, pe timpul regimului Plahotniuc. Vom sesiza Procuratura pentru a cere investigarea celor care fac și promovează astfel de falsuri. Ne așteptăm sa apară și alte falsuri pe măsura ce ne apropiem de campania electorala, de aceea urmează sa întreprindem toate măsurile legale pentru ca cei care stau in spatele unor astfel de campanii să răspundă in fata legii pentru faptele lor, atât cei care le comandă, cât și cei care le execute”, a scris președintele Dodon pe pagina sa de Facebook.

O poziție similară a expus-o și Ion Ceban. „Am fost contactat de către mai multe surse media referitor la o înregistrare audio care a apărut în spațiul public unde se presupune că ar fi o discuție între mine și șeful statului. Vom contesta înregistrarea și este clar pentru multă lume că acest lucru a apărut în contextul în care deja unii neoficial s-au lansat în campania electorală. Și faptul că vocile noastre nu seamănă, tot lasă de bănuit, dar și contextul apariției acesteia la fel. Cunoaștem acea perioadă și deciziile de atunci cum au fost luate”, a scris edilul pe rețelele de socializare.

După apariția înregistrării audio, Andrei Năstase a făcut o cerere publică către Procuratura Generală.

„Azi avem dovada că anulara alegerilor din 2018 a fost făcută în complicitate de Dodon și Plahotniuc. Înregistrarea acestei convorbiri demonstrează că toate resursele de la acea vreme s-au pus în mișcare pentru a mă dezumfla politic. Ei m-au linșat programatic atunci și vor încerca să o facă și acum. Asistăm la cea mai mare reglare de conturi dintre clanuri din recenta istorie a Republicii Moldova. Se luptă cu disperare pentru a tranzacționa puterea în acest an. Fac apel public către procurorul general: De câte dovezi mai aveți nevoie pentru a înțelege gravitatea tăcerii dvs în raport cu Igor Dodon? De ce ați permis să ajungem la așa degradare publică? Dle procuror general, vă cer să vă faceți treaba”, a fost mesajul liderului PPDA.

Amintim că Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător din turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinăului din 3 iunie 2018. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%. Astfel, pentru Năstase și-au dat votul 129.432 de persoane, în timp ce pentru Ion Ceban au votat 116.788 de alegători.

La 19 iunie 2018, Judecătoria Chișinău a refuzat să valideze rezultatul alegerilor. În motivarea sa, judecătoarea Rodica Berdilo a făcut trimitere la decizia Curții de Apel Chișinău din 12 iunie 2018, prin care live-urile de pe Facebook ale candidatului la funcția de primar al municipiului Chișinău, făcute în ziua alegerilor, au fost calificate ca agitație electorală în ziua scrutinului. La 25 iunie 2018, Curtea Supremă de Justiție a pus punct în cazul validării alegerilor locale noi din Chișinău, respingând recursul lui Andrei Năstase. Decizia a fost luată de magistrații Victor Burduh, Luiza Gafton și Ion Druță.

Julieta Savițchi
16/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii