Prețurile produselor petroliere scad mai încet decât cotațiile petrolului. Cum explică experţii

Ion Chișlea
16/08/2022
FOTO:Anticoruptie.md

Scăderea preţurilor la produsele petroliere decurge mai lent comparativ cu cotațiile petrolului la bursele internaționale, care au ajuns la nivelul de până la începerea războiului din Ucraina.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, susţine că discordanța dintre cele două ieftiniri trebuie privită prin prisma cotațiilor Platts la produsele petroliere și are la bază trei factori.

„În primul rând, au fost distruse toate depozitele de produse petroliere din Ucraina și una dintre cele trei rafinării funcționale. Drept urmare, Ucraina importă la greu produse petroliere din țările învecinate, dând peste cap lanțurile logistice, acesta fiind cel de-al doilea factor”, a explicat expertul.

Totodată, el spune că ieftinirea nu s-a manifestat deplin la noi și din cauza deprecierii leului în raport cu dolarul. „Fiind calculată în dolari, ieftinirea produselor petroliere este mai mare. Deprecierea leului a înghițit însă o parte din această ieftinire pe piața noastră”, a precizat Tofilat.   

Prețul plafon al unui litru de motorină va fi miercuri de 25,69 lei, iar al unui litru de benzină – de 25,87 lei, fiind în scădere, potrivit Agenției Naționale pentru Reglemantare în Energetică (ANRE), de șapte săptămâni în cazul motorinei și de opt săptămâni în cazul benzinei.

În perioada respectivă, prețurile au scăzut cu 7,67 lei/litru sau 22,63 % la benzină și cu 6,73 lei/litru sau 20,73 % la motorină în urma scăderilor constante a cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol de la bursele internaționale.

Potrivit site-ului specializat Investing.com, pentru moment, petrolul de marca Brent, vândut pe piețele europene, se comercializează la prețul de 94,21 dolari pentru un barril. La același preț, petrolul Brent se vindea în săptămâna 6-13 februarie curent.

Atunci însă prețul plafon, stabilit de ANRE, era de 23,93 lei pentru un litru de benzină și de 20,81 lei pentru un litru de motorină. Avem astfel o diferență de aproape doi lei în cazul benzinei și de aproape cinci lei în cazul motorinei.

În ce privește deprecierea leului față de data de 14 februarie, acum un dolar costă cu 1,4 lei mai mult decât acum jumătate de an.

Ion Chișlea
16/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii