Prima duminică fără de proteste în Chişinău, după două luni şi jumătate. De ce au scăzut din intensitate protestele Partidului Şor

Julieta Saviţchi
21/11/2022
Captură

După nouă duminici de proteste în continuu, organizate de Partidul Şor la Chişinău, în cea de a zecea duminică formaţiunea nu a mai adus oamenii în Capitală. Motivul ar fi precipitaţiile abundente din ultimele două zile, dar şi ridicarea de către procurori a mijloacelor financiare, destinate pentru organizarea şi achitarea participanţilor la proteste.

Ultimul protest organizat de Partidul Şor a avut loc vinerea trecută. Membrii și simpatizanții formaţiunii au pichetat sediul Procuraturii Generale. 16 participanți la acțiunea de protest, care au demonstrat un comportament riscant, au fost escortaţi la poliție pentru clarificări, printre care o persoană aflată în căutare.

La protestul de vineri numărul particpanţilor a fost vizibil mai mic ca altădată. Poliţia estimează că au participat în jur de 3000 de persoane, în timp ce Paridul Şor declară că numărul participanţilor a fost de cel puţin 50.000.

Liderul formaţiunii, deputatul fugar Ilan Şor a adresat, online, un mesaj către protestatari, în care a declarat că nu se va opri până nu va duce la capăt „lupta noastră”. Atât Ilan Şor, cât şi formaţiunea sa, nu au anunţat când vă va avea lor o altă acţiune de protest.

Partidul Şor a renunţat, cu trei săptămâni în urmă, la protestele non-stop din corturi, deşi anterior fruntaşii formaţiunii au declarat că nu vor pleca până nu va demisiona guvernarea. Motivul a fost că mai mulţi protestatari au părăsit corturile pe motiv că nu li s-a plătit.

Îmcepând cu 20 octombrie, oameni legii au efectuat un şir de percheziţii la sediile şi domiciliile fruntaşilor Partidului Şor, în urma cărora au fost reţinute mai multe persoane şi ridicate peste 5.000.000 de lei, bani care ar fi fost destinaţi pentru organizarea şi achitarea protestatarilor.

Portalul Anticorupţie a scris anterior că pentru protestele de duminică participanţii erau remuneraţi cu sume cuprinse între 200 şi 400 de lei, iar cei care rămâneau în corturi primeau 2000 de lei pentru 24 de ore.

Julieta Saviţchi
21/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii