Primele remanieri în Guvernul Chicu: Au fost schimbați secretari de stat, șefi din poliție și ambasadori

Julieta Savițchi
19/11/2019

Cabinetul de miniștri, condus de Ion Chicu, și-a început prima ședință de lucru cu numirea secretarilor de stat în locul celor care au activat în Guvernul Sandu.

Astfel, în funcția de secretar general al Guvernului a fost numită Liliana Iaconi. Ea a ocupat funcția de șefă a Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Finanțelor.

În calitate de secretar general, la Ministerul Finanțelor, a fost numit Iurie Pașinschi, fost șef al Direcției resurse umane din cadrul instituției, iar în calitate de secretari de stat, Dorel Noroc, Angela Voronin și Tatiana Ivanicichina. Dorel Noroc a deținut funcția de șef al secției politici fiscale, Angela Voronin, șefă a Trezoreriei de Stat,  iar Tatiana Ivanicichina a fost secretar de stat și în Guvernul Sandu.

Vitalie Tarlev și Mihai Lupașcu au fost numiți scecretari de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Primul a fost secretar de stat în domeniul tehnologiei informaționale în Guvernul Filip, iar cel de-al doilea a fost şeful Direcţiei Urbanism, Construcţii şi Locuinţe din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

La Ministerul Justiției au fost numiți secretari de stat, Radu Foltea și Eduard Serbenco. Foltea a lucrat consilier juridic național în cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, iar Eduard Serbenco a deținut funcția respectivă și în Guvernul Sandu, iar vara trecută a candidat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

La Ministerul de Interne, în funcția de secretar de stat, a fost numită o femeie. Este vorba despre Mariana Grama, fostă șefă de direcție la Ministerul Apărări. Tot astăzi, Pavel Voicu l-a numit în funcția de șef al Inspectoratului General de Poliției pe Vadim Cojocaru, ex-director al Departamentului Instituțiilor Penitenciare și fost adjunct al ex-directorului CNA, Viorel Chetraru.

Ministerul Agriculturii s-a ales cu doi secretari de stat, Mihai Machidon, doctor în agronomie și Tatiana Nistorică, care a deținut funcția de șefă a Direcției politici de producție, procesare și reglementare a cantității produselor de origine animalieră.

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fotoliile de secretari de stat vor fi ocupate de Nelea Rusu, Djulieta Popescu și Alexandru Holostenco. Nelea Rusu a deținut funcția respectivă și în Guvernul Filip. Popescu a fost șefa Direcției politici de asistenţă socială a familiilor cu venituri mici, vârstnicilor şi veteranilor, iar Holostenco a deținut funcția de director al Spitalului Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.

Fără secretari de stat au rămas Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul de Externe, după ce secretarii de stat care au activat în Guvernul Sandu au fost demiși, iar alții încă nu au fost numiți.

Oxana Domenti, ambasadoarea Republicii Moldova în Elveția, a fost numită, prin cumul, în Lichtenstein. Dmitri Croitor, fost bașkan al autonomiei găgăuze a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia, iar Mihail Căpățînă a fost numit consul în Germania.

Julieta Savițchi
19/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii