Prizonierii de război, donatori de sânge pentru soldații ruși răniți!? Mărturiile cutremurătoare ale ucraineanului Mykola Savchuk

Viorica Mija
23/06/2022
Sursa: president.gov.ua

Are 53 de ani, dar războiul i-a lăsat pe față cute adânci și răni care nu se vor trata niciodată. Jurnaliștii ucraineni au povestit istoria lui Mykola Savchuk, care a fost capturat de ruși la începutul lunii mai curent.  Bărbatul spune că a rămas în viață doar pentru că a fost eliberat într-un schimb de prizonieri.

Cu o mână ruptă și o rană purulentă la picior, Mykola este unul dintre ucrainenii care a scăpat din ghearele morții.  Bărbatul își amintește până în cel mai mic detaliu calvarul prin care a trecut timp de o lună și jumătate, perioadă în care a fost prizonierul armatei de ocupație.

Mykola Savchuk este din localitatea Andriyivka, regiunea Donețk. Bărbatul spune că  nici nu și-a putut închipui că va întâlni în viața sa adevărați sadiști, care i-au transformat fiecare minut într-un chin.

„Am fost capturat în momentul în care ieșeam din pivniță, unde ne adăposteam de bombardamente.  Împreună cu alți locuitori din Andriyivka am fost duși în pădure, unde am fost nevoiți să dormim sub copaci o săptămână întreagă. Temperatura era sub zero, iar noaptea ne tremura carnea pe noi de frig. Ni s-a luat cu forța sânge, o cantitate foarte mare. A fost colectat de medici ruși”, își amintește bărbatul.

Mykola a mai povestit că peste două zile, împreună cu alți prizonieri, a fost transportat în Belarus. Apoi a fost trimis la Kursk, unde a fost supus unor agresiuni fizice, dar și psihice. În plus, era impus în fiecare dimineață să cânte imnul Federației Ruse.

Bărbatul spune că a plâns de fericire atunci când a aflat că a fost inclus în programul schimbului de prizonieri. Timp de o lună și jumătate, spune Mykola, a simțit „îmbrățișarea prietenoasă” a rușilor.

În luna mai curent, Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunța că există „fapte credibile” că și rușii, și ucrainenii ar aplica tortura față de prizonierii de război.

Avocatul poporului ucrainean pentru drepturile omului a acuzat Rusia că a încălcat legile internaționale prin găzduirea prizonierilor de război ucraineni în lagăre de muncă destinate criminalilor.

Lyudmila Denisova susține că prizonierii ucraineni sunt păziți de gardieni de închisoare și ținuți în condiții mult mai proaste decât cele stabilite în Convenţiile de la Haga care interzic maltratarea prizonierilor şi interzic expunerea lor publică în ipostaze umilitoare. 

Rusia a negat de fiecare dată că a încălcat tratatele internaționale în timpul invaziei sale.

Viorica Mija
23/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii