Procuratura Anticorupţie ar trebui exclusă din sistemul ierarhic al Procuraturii, recomandă experţii europeni

Victoria Dodon
30/05/2016
Foto: CIJM

Procuratura Anticorupţie trebuie exclusă din sistemul Procuraturii Generale, aşa ca şeful ei să nu primească instrucţiuni sau ordine de la conducerea instituţiei, sugerează experţii misiunii europene de evaluare a instituţiilor de drept din Republica Moldova, care şi-au prezentat recomandările la sfârşitul săptămânii trecute la Chişinău.

Potrivit concluziilor, Procuratura Anticorupţie trebuie să fie o structură independentă în totalitate şi să se ocupe de toate cauzele care în prezent sunt împărţite între CNA şi Procuratura Generală, iar procedura de numire şi demitere a noului procuror-şef nu trebuie să aibă un caracter politic. Conducătorul structurii ar trebui să fie un avocat cu experienţă în drept penal sau un procuror. În plus, după finalizarea mandatului său, el ar trebui să aibă dreptul de a-şi continua activitatea în calitate de procuror, fără a fi obligat să aplice pentru o altă funcţie în stat, fapt care, în viziunea experţilor, ar prezenta un risc de corupţie.

Printre altele, experţii mai recomandă modificarea legii astfel ca şi Consiliul Superior al Procurorilor să fie un organ independent, cu buget, angajaţi şi sediu propriu. Totodată, ar fi indicată crearea a două oficii specializate în crimă organizată, terorism şi corupţie, din care să facă parte atât procurori cât şi ofiţeri de poliţie.

Experţii accentuează  că un sistem electronic de gestionare a dosarelor ar spori responsabilitatea procurorilor şi le-ar creşte gradul de transparenţă. Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că Procuratura Generală este în căutarea a alte circa trei milioane de lei pentru a putea lansa sistemul informaţional de gestiune a dosarelor penale (E-Dosar), programul la care se lucrează mai bine de doi ani şi pentru care până în prezent s-au cheltuit circa 124.000 de dolari.

Viorel Morari, noul şef al Procuraturii Anticorupţie, promitea în cadrul unei şedinţe a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie că în următoarele două luni va porni un val de dosare grele de corupţie, iar cetăţenii ar urma să simtă "mirosul schimbării" până la 1 august, data la care va intra în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură

Victoria Dodon
30/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii