Procuratura Generală, rămasă fără conducere. Procurorul Victor Furtună a pornit urmărirea penală pe numele lui Alexandr Stoianoglo

Julieta Saviţchi
05/10/2021

Procurorul anticorupţie, Victor Furtună, desemnat câteva ore în urmă de către Consiliul Superior al Procurorilor (CPS) să investigheze acuzaţiile aduse de deputatul Lilian Carp în adresa lui Alexandr Stoianoglo, a dispus pornirea urmăririi penale pe numele şefului Procuraturii Generale. Victor Furtună a dispus şi suspendarea din funcţie a lui Stoianoglo, precum şi a adjuncţilor săi.

Anunţul a fost făcut de către ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco. Ministrul a propus convocarea unei ședințe extraordinare a CSP în această seară, pentru a selecta și a propune şefei statului, Maia Sandu, un candidat la funcţia de procuror general interimar.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris Litvinenco pe reţelele de socializare.

 

Julieta Saviţchi
05/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii