Procuratura Generală, rămasă fără conducere. Procurorul Victor Furtună a pornit urmărirea penală pe numele lui Alexandr Stoianoglo

Julieta Saviţchi
05/10/2021

Procurorul anticorupţie, Victor Furtună, desemnat câteva ore în urmă de către Consiliul Superior al Procurorilor (CPS) să investigheze acuzaţiile aduse de deputatul Lilian Carp în adresa lui Alexandr Stoianoglo, a dispus pornirea urmăririi penale pe numele şefului Procuraturii Generale. Victor Furtună a dispus şi suspendarea din funcţie a lui Stoianoglo, precum şi a adjuncţilor săi.

Anunţul a fost făcut de către ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco. Ministrul a propus convocarea unei ședințe extraordinare a CSP în această seară, pentru a selecta și a propune şefei statului, Maia Sandu, un candidat la funcţia de procuror general interimar.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris Litvinenco pe reţelele de socializare.

 

Julieta Saviţchi
05/10/2021Follow us on Telegram

Comentarii