Procuratura și-a cerut scuze de la doi avocați pe care i-a hărțuit cu dosare penale timp de patru ani

Cornelia Cozonac
02/07/2019

Procuratura Generală și-a cerut scuze în mod oficial de la doi avocați renumiți, Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, care timp de aproape patru ani au fost hărțuiți cu dosare penale, pornite de procurori, pentru un presupus fals în acte, infracțiune despre care semnalau chiar avocații, după ce descoperiseră că o polițistă de la Bălți ar fi falsificat acte, pentru a prelua locuința unei persoane, internată la psihiatrie. Ei presupuneau că este vorba de o rețea dirijată de procurori, judecători și polițiști, care prelua prin escrocherie locuințele unor persoane vulnerabile.   

Scuzele Procuraturii vin după ce, la începutul lunii iunie, procurorii au renunțat la învinuire în unul din cele două dosare penale pornite împotriva avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi.​ Apărătorii, la rândul lor, au cerut tragerea la răpundere a procurorilor care se fac vinovați de instrumentarea dosarelor penale împotriva lor. 

„Urmare a renunțării acuzatorului de stat la învinuirea oficial înaintată, folosindu-mă de această ocazie, vă aduc domnilor Belinschi Maxim și Țurcan Veaceslav scuze oficiale în numele procurorilor care au instrumentat cauza penală”, se arată într-o scrisoare pe numele avocaților, semnată de adjunctul procurorului general, Mircea Roșioru.     

În ședința din 3 iunie, la Judecătoria Drochia, sediul Râșcani, procurorul Victor Rouh a cerut instanței adoptarea unei sentințe de încetare a procesului penal împotriva celor doi apărători, pe motiv că „ansamblul de probe adunat în procesul de judecată nu confimă vinovăția inculpaților”. 

Primul dosar penal împotriva celor doi apărători a fost pornit în decembrie 2015, ei fiind acuzați că ar fi admis falsuri în plângerile lor, în care au cerut repetat ca o angajată de la Poliție să fie trasă la răspundere penală pentru fals în acte, în baza cărora ar fi dobândit avere străină. Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi reprezentau, din 2012, în instanță câțiva cetățeni moldoveni și unul din Statele Unite ale Americii care, potrivit lor, au fost deposedați de moștenire prin escrocherie. 

Clienții s-au pomenit fără averea pe care ar fi trebuit să o moștenească de la o rudă, decedată între timp,  şi, potrivit apărătorilor, în schemă este implicată o angajată a Poliției de la Bălți. Femeia ar fi prezentat în cadrul dosarului o recipisă în care se spunea că proprietarul casei ar fi vândut-o pentru 1.000 de euro, asta deși persoana respectivă era internată la acea vreme în Spitalul de Psihiatrie din Bălți și nu ar fi fost capabil să iasă la libertate pentru a întocmi actele. Două expertize grafoscopice au demonstrat că semnătura de pe document a fost falsificată. Mai mult, o hotărâre judiciară demonstra că angajata de la Poliție este proprietara imobilului. Între timp, bunul a fost vândut altei persoane. „Am realizat că am deranjat pe cineva de la Bălți, poate pe un judecător, poate procurori, dar cu sigurnață persoane influente. Este vorba de o schemă criminală, prin care se urmărește să se pună mâna pe imobile ale persoanelor vulnerabile”, spune avocatul Maxim Belinschi. Întrucât cei doi avocați au semnalat insistent procuroruilor despre scheme descoperite la Bălți, s-au trezit cu un al doilea dosar penal pe numele lor, despre soarta căruia cei doi nu cunosc prea multe detalii.    

Avocații Veaceaslav Țurcan și Maxim Belinschi au declarat recent în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație că procurorii au acționat în mod abuziv, încălcând legea și depășindu-și atribuțiile. Apărătorii sunt deciși să obțină tragerea la răspundere a oamenilor legii care se fac vinovați de pornirea neîntemeiată și instrumentarea dosarelor penale împotriva avocaților.  Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi au denunțat, în cadrul discuției cu jurnaliștii, ceea ce au numit ei,  o politică de stat, care ar avea drept scop să reducă la tăcere avocații. 

Iată ce spun cei doi apărători despre renunțarea procurorilor la învinuire pe unul din cele două dosare penale: 

„La 3 iunie, procurorul a cerut, în proces de judecată, încetarea urmăririi penale, dar fără reabilitare. Chipurile, noi am comis o ilegalitate, dar urmărire a încetat din alte considerente. Or această decizie nu este corectă. Avocații nu pot fi trași la răspundere pentru declarațiile făcute în apărărea clienților lor”, susține Veaceslav Țurcan.

”Pe un dosar se renunță la învinure, dar nu se dorește reabilitarea noastra, pentru ca asta presupune compensarea tuturor cheltuielilor noastre timp de patru ani de zile în care am umblat pe drumuri. Asta presupune reabilitarea numelor noastre, imaginii noastre. Respectiv urmează tragerea la raspundere a persoanelor care au pornit pornit dosarele penale. Nu cunoaștem pasul următor al procuraturii, dar evident este un dezmăț, ei își dau seama care sunt consecințele unei asemenea achitări, pentru că s-au utilizat măsuri pentru a ne reduce la tăcere”, spune Maxim Belinschi. 

Următoarea ședință de judecată pe cazul celor doi avocați urmează să aibă loc la Judecătoria Drochia, sediul Râșcani, la 5 iulie.  

Cornelia Cozonac
02/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii