Procurorul-șef al PA, Veronica Dragalin, la raport: „Nimeni nu este mai presus de lege”

Tatiana Gherța
01/08/2023
captura video

Pornirea urmăririi penale și transmiterea în judecată a dosarelor de rezonanță: Frauda Bancară, Laundromat, dosare în privința subiecților de rang foarte înalt: ex-președinte, ex-premier, ex-ministru, ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), sechestre pe bunuri în sumă de zeci de milioane de lei sau euro, sunt doar câteva dintre succesele pe care și le atribuie procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, împreună cu echipa, în primul an de la numirea în funcție. O totalizare a activității a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 1 august, la sediul PA. În cadrul acesteia, Dragalin a scos în evidență și lacunele din sistem, dar și cum pot fi acestea soluționate. 

Procurorul-șef al PA, Veronica Dragalin, a prezentat în fața presei rezultatele pe care le-a obținut pe parcursul primul său an în funcția de conducător al instituției responsabile pe investigarea și combaterea corupției. Dragalin a vorbit despre condamnarea definitivă în privința lui Ilan Șor, în dosarul Frauda Bancară. Curtea de Apel Chișinău a emis o hotrărâre prin care acesta a fost găsit vinovat pentru escrocherie și spălare de bani, fiind condamnat la 15 ani de închisoare. Prejudiciul care l-a adus statului a fost estimat la 15 miliarde de lei.

În același dosar au mai fost trasmise spre examinare în fond și alte episoare care vizează un fost guvernator al Băncii Naționale și un viceguvernator, dar și dosarul cu implicarea fostului deputat democrat, Vladimir Andronachi, care ar fi prejudiciat statul cu peste 26 milioane de lei. Suma a fost acoperită prin sechestru, iar dacă va fi găsit vinovat banii vor fi recuperați, a menționat Dragalin. Pe parcursul anului a fost transmis în judecată și examinată cauza în lipsa inculpatului Vladimir Plahotniuc, acuzat de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, cauzând un prejudiciu de 40 de milioane de dolari. Zeci de bunuri pe peste zeci de milioane de dolari au fost deja înghețate peste hotare, active aflate în Franța, Spania. 

Procurorii anticorupție au reușit trimiterea în judecată a dosarelor cu implicarea fostului președinte, Igor Dodon, învinuit pentru corupere pasivă și finanțare ilegală a partidului, dar și un alt dosar privind falsificiarea unui act medical. Pe banca acuzaților au ajuns un ex-ministru de economii și un fost director al Agenției Proprietății Publice, precum și procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, învinuit de abuz în serviciu. 

Procuratura Anticorupție a investigat și cauzele de corupție în rândul angajaților din sistem, procurori, avocați, judecători, ofițeri ai Centrului Național Anticorupție. În contextul cauzelor enumerate, șefa PA a precizat că aceste rezultate indică foarte clar că oricine va fi implicat în scheme de corupție, va ajunge o dată și o dată în fața instanței. 

 „Aceste succese, dar și terminarea urmăririi penale demonstrează că activitatrea PA, echipa de procurori, ofițeri, consultanți și specialiști au pregătirea, profesionalismul și dedicarea să trimită în judecată cauze de corupție în privința persoanelor cu demnitate publică. Aacesta este un mesaj clar că, nimeni nu este mai presus de lege. Oricine va fi tras la răspundere. PA va aplica legea în mod egal să aducă astfel de dosare pâna la final”, a specificat Dragalin. 

Tototdată, procurorul-șef al PA a remarcat că de-a lungul activității au ieșit la iveală mai multe provocări, greu de soluționat. Pentru acestea procuratura are soluții, doar că unele depinde de deciziile luate în Legislativ, întrucât este necesară modificarea legii. Dragalin spune că instituția ar fi mai eficientă dacă ar acționa după modelul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România.

„O mare problemă care trebuie să o confruntăm este scurgerea de informații pe dosare penale și faptul că nu suntem suficient de eficinți pe unele dosare de rezonanță. Soluția este fortificiarea PA după modelul DNA, astfel încât legea să ne permită să facem măsuri de investigații, filaj, să putem intercepta telefoane, să punem camere, să înregistrăm persoane. Doar așa putem acumula suficiente probe pentru a atrage la răspundere cei care înfăptuiesc acte de corupție. În prezent lege nu ne permită să efectuaăm toate aceste lucruri, trebuie să apelăm la alte instituții să ne ajute, la CNA, la poliție, la SIS. Conform ultimelor modificări făcute SIS nu va mai putea oferi suport tehnic, este necesar să fie modificată legea, codul de procedură penală să ne permită ca noi să facem aceste acțiuni autonom, la noi în instituție”, a punctat procurorul-șef al PA. 

În același timp, motivarea și susținerea procurorilor prin salarii decente i-ar încuraja să continue să dedice timp și să se implice în investigarea dosarelor de corupție. Dragalin mai spune că o clădire nouă pentru desfășurarea activității instituției, o secție de cooperare internațională, o secție de comunicare cu presa ar simplifica și mai mult lucrurile. Momentan, în Procuratura Anticorupție toate pozițiile sunt acoperite, activează 50 de procurori, dintre care 17 sunt delegați. Procurorul-șef al PA ridică un salariu de 26 de mii de lei lunar, iar ceilalți, în funcție de anii de experiență, până la 20 de mii de lei. 

Tatiana Gherța
01/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii