Proiectul democraților „Gările Auto Moderne”: Mai puțini bani investiți și niciun control al calității lucrărilor

Ilie Gulca
22/06/2022
Foto: app.gov.md

SRL Gările Auto Moderne a investit mai puține mijloace decât cele asumate, iar partenerul privat nu a prezentat niciun document pentru stabilirea controlului calității și recepția finală a lucrărilor.

Acestea sunt concluziile expuse în cadrul ședinței comisiei de monitorizare a contractului de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității ÎS Gările și stațiile Auto.

Contractul de concesiune a autogărilor a fost semnat în timpul Guvernului Pavel Filip, pe 17 decembrie 2018, cu SRL Gările Auto Moderne, pe un termen de 25 de ani. Conform contractului, partenerul privat s-a obligat să modernizeze 30 de gări și stații auto, iar aceste lucrări nu vor depăși trei ani.

„Controlul supravegherii lucrărilor sunt la etapa zero. Documentația până la ziua de astăzi, la nenumărate solicitări, nu a fost prezentată. Se face impresia că intenționat”, a spus Afanasie Dăscălescu, directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

În același timp, Agenția Proprietății Publice subliniază că SRL Gările Auto Moderne nu a prezentat garanția de bună execuție pentru ultimii doi ani de investiții și evaluare.

De asemenea, pentru al doilea an de execuție a lucrărilor, partenerul privat nu a prezentat raportul de audit tematic. În plus, se constă întârzieri la executarea planului de investiții, fiind invocate diverse justificări, dar cu lipsa documentelor confirmative.

Nu este prima ședință de acest fel în care reprezentantul SRL Gările Auto Moderne cere prelungirea termenilor de execuție.

Agenția Proprietății Publice precizează că neconformarea condițiilor contractuale poate duce la rezilierea contractului, fapt care a fost comunicat partenerului privat, cu indicarea termenilor limită pentru eliminarea neconformităților.

În februarie 2020, Comisia de anchetă privind privatizările, condusă de Igor Munteanu, a solicitat Agenției Proprietății Publice să ia măsuri urgente pentru întocmirea raportului de monitorizare a Parteneriatului Public Privat în cazul întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto” și să demareze procedurile de reziliere a contractului dacă se atestă lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție.

Raportul comisiei a scos la iveală neglijențe și abuzuri grave în cazul Parteneriatului Public Privat inițiat la „Gările și Stațiile Auto” de fostul Guvern condus de Pavel Filip.

Potrivit raportului, interesele statului au fost negociate inechitabil și cu prejudicii pentru interesul public.

Concursul de selectare a Parteneriatului Public Privat a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă din SRL „Gările Auto Moderne” – o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, FPC Exfactor SRL – o întreprindere notorie în Republica Moldova din domeniul construcțiilor și Luka Muco – un cetățean al SUA.

Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a declarat atunci că a existat același model ca și în cazul companiei Air Moldova.

„Toate faptele nasc suspiciunea că FPC Exfactor SRL a servit, prin abuz de încredere, drept paravan pentru grupul Șor de a prelua „Gările și Stațiile Auto” cu rulaje de 400 de milioane de lei anual”, a spus Igor Munteanu.

Ilie Gulca
22/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii