Protest anticorupție, organizat de PAS la Chișinău: „Învingem hoția, oprim sărăcia!”

Crina Dumitriu
16/08/2020
Captura

Partidul Acțiune și Solidaritate a organizat duminică, în scuarul Teatrului de Operă și Balet, un protest pașnic cu genericul „Învingem hoția, oprim sărăcia!”. Câteva mii de persoane venite din mai multe raioanele au scandat „Salvăm agricultorii” și „Jos Dodon”. Reprezentanții PAS au vorbit despre criza sanitară, criza economică, seceta, corupția din justiție și ceea ce au numit „hoțiile lui Igor Dodon”.

„Trecem prin timpuri grele. Vedem cât de greu trăiește acest popor, vedem cât de deconectați sunt cei care sunt la guvernare. Guvernul lui Dodon trăiește în lumea lui. A venit pandemia, seceta, grindina, iar guvernul, în loc să ajute oamenii, au dat vina pe toți noi, pe medici, pe agricultori. Am zis că nu mai putem răbda, trebuie să ne cerem drepturile. Suntem aici pentru a-i spune lui Dodon, toți dictatorii o termină rău”, a declarat vicepreședintele formațiunii, deputatul Igor Grosu.

La protest au venit agricultori care se confruntă acum cu probleme din cauza secetei și lipsei de ajutor din partea autorităților. Diana Crudu, producător agricol s-a arătat demulțumită de acțiunile autorităților în legătură cu protestul fermierilor: „Nu avem culioc pentru a da salarii în agricultură, pentru fertilizanți, motorină, semințe. Vineri, guvernanții ne-au spus că agricultura este un business și că noi, agricultorii, suntem niște evazioniști. Dacă agricultura este un business așa de bun, de ce vă investiți banii în televiziuni și supermarketuri și vă rupeți capul pentru aeroporturi și Metalferos? Tot vineri am aflat de la autorități că nu sunt bani în buget pentru a salva agricultura. Ne-au spus că este vinovată opoziția, că nu a votat pentru creditul rusesc. De parcă agricultorii nu înțeleg că acei bani erau destinați nu pentru agricultură, ci pentru proiectele electorale ale lui Dodon. Guvernarea lucrează acum pentru a-i asigura lui Dodon încă un mandat”.

Deputatul PAS, Vladimir Bolea a atenționat că sectorul agricol a înregistrat deja o pierdere de peste 2 miliarde de lei, pierderi care vor crește imens: „Până la etapa actuală autoritățile au raportat că 19 mii de hectare au fost distruse 100%. Sunt inimaginabile pierderile agricultorilor.  Fără acești mici agricultori nu vor fi locuri de muncă, iar satele vor muri. Viitorul este în satele și în agricultura din Republica Moldova”.

O problemă asupră căreia au stăruit reprezentanții PAS a fost situația dezastruoasă din justiție. „Dodon este interesat ca justiția să fie condusă de oameni ca el – mincinoși, incompetenți și corupți. Să se scape de pedeapsă unii pe alții, exact ca într-o bandă criminală. De exemplu, Igor Dodon vrea tare mult instalarea lui Vlad Clima în funcția de Președinte al Curții de Apel Chișinău. Acela care a menținut decizia ilegală a Rodicăi Berdilo de anulare a alegerilor în Chișinău. Igor Dodon vrea reinstalarea lui Nicolae Chitoroagă ca șef la PCCOCS. Acela din cauza căruia multor oameni de afaceri li s-a luat ilegal businessul și chiar au fost băgați în pușcării. Igor Dodon s-a făcut prieten la cataramă cu cei mai corupți judecători care l-au slujit pe Plahotniuc – Druță, Sternioală, Poalelungi și alții ca ei. Brusc, toți au scăpat de dosare, o parte din aceștia chiar îl consiliază pe Igor Dodon. Igor Dodon a eliberat într-o veselie de prin pușcării hoții mai mari și mai mici ai acestei țări: de miliarde, de atacuri raider, ucigași și criminali”, a declarat în cadrul mitingului deputatul PAS Sergiu Litvinenco. .

Spre finalul protestului, Maia Sandu a ținut un discurs în care a mulțumit medicii și agricultorii pentru curaj și a transmis susținătorilor PAS că izbânda este aproape: „Dodon încearcă să readucă sistemul de oprimare al lui Plahotniuc. Dar oamenilor nu le este frică de Dodon, oamenilor le este frică de sărăcie. Noi suntem astăzi aici să le spunem răspicat că nu vrem conducători corupți, incompetenți, mincinoși, care se ascund de popor după garduri și scuturile poliției. Noi suntem aici să le spunem că timpul lor se apropie de sfârșit. Că vine timpul oamenilor buni. Noi suntem aici să le arătăm că oamenii buni sunt mulți și determinați. Noi suntem aici să le cerem să revină în parlament imediat, să adopte legile necesare ajutoarelor pentru agricultură, pentru economie, pentru asigurarea circulației oamenilor, pentru oprirea răspândirii virusului ca să putem reveni la normalitate cât mai curând. Noi suntem aici ca să le promitem că la toamnă o să-i alungăm de la guvernare și o să le cerem socoteală pentru toate fărădelegile pe care le fac”, a declarat Maia Sandu.

 

Crina Dumitriu
16/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii