Putin împarte distincții generalilor săi și ordonă înaintarea. Zelenski: „Vom recupera pământurile noastre cu ajutorul armelor moderne”

Viorica Mija
05/07/2022
Colaj CIJM, din surse oficiale

Armata rusă și-a redistribuit efectivele și arsenalul în estul Ucrainei, iar ținta ei finală este capturarea Donbasului. Declarația a fost făcută de reprezentanții Statului Major General al armatei ucrainene. De altă parte, atacurile apărătorilor ucraineni vizează din ce în ce mai mult infrastructura militară rusă care este bombardată cu sistemele HIMARS, furnizate de SUA, chiar în teritoriile ocupate temporar, afirmă experții Institutului American pentru Studiul Răzbiului (ISW).

Forțele rusești își concentrează, în prezent, toate eforturile pentru a împinge linia de front spre Siversk, Fiodorivka și Bahmut, din regiunea Donețk. De asemenea, armata rusă a intensificat bombardamentele asupra unor importante puncte de apărare ucrainene din Slaviansk și Kramatorsk.

Rușii au întețit atacurile și asupra regiunii Dnipropetrovsk. Șase rachete au fost doborâte de forțele ucrainene de apărare aeriană în cursul dimineții.

„În orașul Pokrov, mai multe case au fost distruse, alte câteva au fost spulberate de explozii. În urma atacului  a izbucnitn un incendiu masiv. Forțele speciale de intervenție sunt la fața locului și evaluează sitația”, a anunțat administrația regiunii.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit pe 4 iulie cu ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu pentru a discuta despre situația din regiunea Lugansk, capturată temporar. Într-o atmosferă festivă, șeful de la Kremlin le-a înmânat generalilor Alexandr Lapin și Esedulla Abachev ordinul "Eroul Rusiei" pentru operațiunea din Lisiceansk.

Putin a ordonat armatei sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, declarând că forțele rusești „trebuie să își îndeplinească sarcinile în conformitate cu planurile aprobate anterior, așa cum s-a întâmplat în Luhansk”.

De altă parte, după ce forțele ucrainene s-au retras din orașul Lisiceansk, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că „dacă comandanții armatei retrag oamenii din anumite puncte, unde inamicul are cel mai mare avantaj în ceea ce privește puterea de foc, înseamnă un singur lucru - că vom reveni datorită tacticilor noastre și ajutați de armele moderne cu care vom fi aprovizionați".

Se pare că forțele ucrainene țintesc distrugerea arsenalului rusesc din teritoriile ocupate temporar.  Analiștii ISW informează despre cel puțin câteva astfel de atacuri. În cursul zilei de ieri, 5 iulie, au fost vizate depozitele de muniții rusești din Dibrivne, regiunea Harkov, (situat aproape de linia frontului) și Snizhne, regiunea Donețk, (situat la aproximativ 75 km de linia frontului). Totodată, în noaptea de 3 spre 4 iulie, apărătorii ucraineni au lansat rachete HIMARS  asupra unuia dintre cele patru depozite de muniții rusești din Melitopol. Statul Major ucrainean a publicat o înregistrare video cu un HIMARS ucrainean (sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate) care operează într-o zonă nespecificată din regiunea Zaporojie.

Viorica Mija
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii