Raport MAE al Rusiei: „persecuții” ale etnicilor ruși în Moldova și „rusofobia” îngrădirii propagadei media rusești

Mădălin Necșuțu
07/06/2022
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, mid.ru

Un raport al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei descrie situația etnicilor ruși din Republica Moldova ca fiind „una foarte gravă”, iar asupra acestora guvernarea pro-europeană ar institui „mai multe forme de persecuție”.

„Este regretabil să remarcăm că compatrioții ruși (și oamenii vorbitori de limbă rusă în general) care trăiesc în Republica Moldova se confruntă adesea cu dificultăți în a-și garanta drepturile de acces la serviciul public, de a alege limba de educație și de a primi liber informații în limba lor maternă”, scrie MAE rus.

Raportul MAE al Federației Ruse vine la apropximativ o lună și jumătate distanță față de declarațiile comandantului adjunct al Districtului militar central al Rusiei, generalul Rustam Minekaiev, care a precizat că Rusia vizează, în faza a doua a operaţiunii sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei, pentru a realiza un coridor terestru spre Crimeea.

Generalul rus a mai spus că Rusia are în vedere prin această operațiune crearea inclusiv a unui culoar spre Transnistria, unde, potrivit lui, se înregistrează „cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”.

Raportul diplomației ruse descrie și o „derusificare a educației”, menționând că Biroul Național de Statistică al Moldovei refuză treptat să publice date separat despre numărul de școli „rusești” din țară, invocând statistici generale privind instituțiile de învățământ secundar.

Moscova mai semnalează, în viziunea sa, și probleme cu media ruse din Republica Moldova, principalele surse generatoare de deinzformare și știri false.

La acest capitol, iritarea Moscovei este legată și de programele de combatere a dezinformării rusești în Moldova și îl citează pe deputatul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii generatori de dezinformări rusești în Moldova, care a spus că există 105 instituții media finanțate din Occident ce s-ar opune propagandei rusești.

„Situația din jurul activității presei ruse în Republica Moldova este escaladată sub pretextul luptei cu propaganda rusă. Solicitările de monitorizare atentă vin din partea reprezentanților partidului de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (cu accent pe redifuzarea de știri la Moldova 1, NTV Moldova și First in Moldova)”, mai scrie în raport.

De asemenea, Rusia acuză Occidentul și de atragerea Moldovei în grupul de state rusofobe după ce a început „operațiunea de denazificare și demilitarizare a Ucrainei”, și se arată indignată de proteste anti-război din fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău și a lipsei de măsuri împotriva acestora din partea autorităților moldovenești.

Președintele Parlamentului Igor Grosu menționase anterior că Republica Moldova este o țară liberă și că dreptul democratic la protest oriunde și nu poate fi îngrădit cetățenilor.

Diplomația de la Moscova s-a mai arătat indignată și de pretinse intimidări și cenzură asupra jurnaliștilor ruși din Republica Moldova, dar și „propagandă pro-ucraineană în școlile de limbă rusă din Republica Moldova”.

Nu în ultimul rând, MAE rus vede o problemă în așa-numita „persecuție” care ar avea loc împotriva mitropolitului Vladimir al Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Se cunoaște și despre presiunile asupra Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe Ruse: parohiile acesteia sunt lipsite de subvenții, iar șeful acesteia, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, este persecutat”, se mai arată în raportul MAE rus.

Mădălin Necșuțu
07/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii