Raportul de evaluare a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, contestat în instanţă. Comentariul avocatului

Julieta Saviţchi
17/05/2022
ipn.md

Avocaţii lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat şi bănuit pe mai multe capete de acuzare, au contestat, luni, raportul de evaluare a activităţii clientului lor, calificată ca nesatisfăcătoare.

Iurie Mărgineanu, unul din avocaţii lui Stoianoglo, ne-a comunicat că la evaluarea clientului său au fost admise abuzuri majore, iar unii membri ai Comisiei de evaluare au anulat rezultatul altor membri. „Am contestat totul. Au fost comise abuzuri la toate compartimentele. Criteriile de evaluare nu au fost corecte, ele au fost contestate mai înainte în Curtea de Apel, dar şi aceste criterii eronate nu au fost respectate de membrii Comisiei. Au fost încălcate toate normele de procedură. Ca să înţelegeţi, de exemplu un student susţine un examen, profesorul ţine cont de obiectul la care îl examinează şi materialul care i-a fost predat. Închipuiţi-vă că unui student care susţine examen la matematică i se pun întrebări din gramatică”, ne-a spus apărătorul.

Iurie Mărgineanu s-a abţinut să ne ofere detalii din Raportului de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo, motivând că încă nu s-a expus Consiliul Superior al Procurorilor.

Un rezultat negativ al evaluării reprezintă temei pentru iniţierea procedurii de demitere a procurorului general. Dacă Raportul de evaluare a lui Stoianoglo va fi fi aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor, instituţia urmează să vină către şefa statului cu iniţiativa de demitere.

În prezent, Alexandr Stoianoglo este sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție. Un dosar intentat lui Stoianoglo pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.


 

Julieta Saviţchi
17/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii