Raportul GRECO pentru Republica Moldova: Au fost aplicate satisfăcător doar 4 din cele 18 recomandări

Julieta Savițchi
16/10/2020

Republica Moldova a pus în aplicare, la un nivel satisfăcător, doar 4 din cel 18 recomandări ale Grupului statelor împotriva corupției (GRECO) privind eradicarea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, recomandări emise în 2016. Concluzia a fost formulată într-un raport elaborat recent de GRECO despre cum evaluează progresele realizate de Republica Moldova în implementarea celor 18 recomandări.

Organizația europeană a calificat drept insuficientă implementarea celor 18 recomandări în privința deputaților și s-a arătat îngrijorată de faptul că în țara noastră tot mai des sunt folosite procedurile de urgență pentru adoptarea unor legi la care are interes guvernarea. O altă lacună constatată de GRECO în activitatea Parlamentului de la Chișinău o reprezintă lipsa consultărilor publice, în timp ce lobbysmul reprezintă un fenomen la promovarea proiectelor de legi pentru adoptare.

GRECO a mai constatat renunțarea la procesul de verificare generală a judecătorilor și lipsa unor reguli în scopul evitării promovării și numirii în funcție a judecătorilor cu probleme de integritate. Organizația a avut rezerve și față de termenul de probă de 5 ani, prevăzut pentru magistrații moldoveni și s-a pronunțat pentru excluderea din Consiliul Superior al Magistraturii a membrilor din oficiu – procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție.

O poziție similară GRECO a exprimat-o și în legătură cu Consiliul Superior al Procurorilor, pe motiv că îi are ca membri pe ministrul Justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

GRECO a mai oferit o șansă Republicii Moldova și i-a acordat un termen pentru implementarea recomandărilor până la 30 septembrie 2021.

 

Julieta Savițchi
16/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii