Raportul GRECO pentru Republica Moldova: Au fost aplicate satisfăcător doar 4 din cele 18 recomandări

Julieta Savițchi
16/10/2020

Republica Moldova a pus în aplicare, la un nivel satisfăcător, doar 4 din cel 18 recomandări ale Grupului statelor împotriva corupției (GRECO) privind eradicarea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, recomandări emise în 2016. Concluzia a fost formulată într-un raport elaborat recent de GRECO despre cum evaluează progresele realizate de Republica Moldova în implementarea celor 18 recomandări.

Organizația europeană a calificat drept insuficientă implementarea celor 18 recomandări în privința deputaților și s-a arătat îngrijorată de faptul că în țara noastră tot mai des sunt folosite procedurile de urgență pentru adoptarea unor legi la care are interes guvernarea. O altă lacună constatată de GRECO în activitatea Parlamentului de la Chișinău o reprezintă lipsa consultărilor publice, în timp ce lobbysmul reprezintă un fenomen la promovarea proiectelor de legi pentru adoptare.

GRECO a mai constatat renunțarea la procesul de verificare generală a judecătorilor și lipsa unor reguli în scopul evitării promovării și numirii în funcție a judecătorilor cu probleme de integritate. Organizația a avut rezerve și față de termenul de probă de 5 ani, prevăzut pentru magistrații moldoveni și s-a pronunțat pentru excluderea din Consiliul Superior al Magistraturii a membrilor din oficiu – procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție.

O poziție similară GRECO a exprimat-o și în legătură cu Consiliul Superior al Procurorilor, pe motiv că îi are ca membri pe ministrul Justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

GRECO a mai oferit o șansă Republicii Moldova și i-a acordat un termen pentru implementarea recomandărilor până la 30 septembrie 2021.

 

Julieta Savițchi
16/10/2020

Comentarii