Răspuns frățesc la embargoul rusesc: După UE, România oferă o piață deschisă pentru produsele agricole moldovenești

Anticoruptie.md
08/09/2022
Sursa: gov.md

România va derula programe de stimulare și promovare a exportului de produse agroalimentare moldovenești pe piața românească. Promisiunea a fost făcută de  prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care se află într-o vizită de lucru la București, unde are mai multe întrevederi oficiale.

Oficialii au discutat despre oportunitățile de a stabili noi parteneriate economice între producătorii agricoli autohtoni și rețelele comerciale din România. Nicolae Ciucă a transmis disponibilitatea Guvernului român de a oferi întregul sprijin pentru a gestiona procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva domeniului agriculturii.

În scopul creării oportunităților de colaborare între antreprenorii ambelor state, oficialii au convenit asupra unor aspecte ce țin de organizarea și participarea la cel mai important eveniment agricol din România "Indagra", ce va avea loc în perioada 26-30 octombrie curent.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în lunile ianuarie-aprilie 2022, România a fost principala destinație a exporturilor de mărfuri moldovenești, cu aproximativ 31,5 la sută din totalul loturilor care au ajuns în alte țări.  În comparație cu aceeași perioadă din anul 2021 volumul livrărilor în România s-a majorat de aproape 2 ori.  La celălalt pol se află Federația Rusă, țară în care exporturile s-au micșorat cu peste 18 la sută, în aceleași perioade de referință.

Pe 15 august, Federația Rusă a impus un nou embargo la fructele importate din Republica Moldova sub pretextul unor probleme fitosanitare. Restricțiile au fost aplicate în majoritatea raioanelor Republicii Moldova, cu excepția celor din regiunea separatistă transnistreană.

O zi mai târziu, Republica Moldova a primit din partea UE cote duble sau chiar mai mari la fructele exportate pe piețele europene cu taxe zero. Printre acestea se numără prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în Uniunea Europeană.

Anticoruptie.md
08/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii