Ratificarea asistenței financiare din partea UE de 150 de milioane de euro, votată în Parlament

Mădălin Necșuțu
07/07/2022

Parlamentul a votat în primă lectură, joi, ratificarea acordurilor cu Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de euro.

Mai precis, este vorba de 150 de milioane de euro, dintre care 120 de milioane sunt oferite drept împrumut, iar celelalte 30 de milioane sunt bani oferiți sub formă de grant (nerambursabili). Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

În context, Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, a spus că Republica Moldova a cerut acest ajutor financiar suplimentar pe fondul înrăutățirii situației economice din țară. Banii europeni ar urma să fie folosiți pentru a atenua consecințele crizei provocate de invazia rusă în Ucraina.

Asistență va facilita redresarea economică a Republicii Moldova prin promovarea unui set de politici care vizează domenii precum sectorul energetic, statul de drept, lupta împotriva corupției și climatul de afaceri, susțin guvernanții.

Mădălin Necșuțu
07/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii