Două drone rusești au fost depistate, duminică, 10 noiembrtie, pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea au fost depistate în locațități din raioanele Căușeni și Rîșcani. Ambele drone au făcut parte, potrivit Poliției, din valul de atac declanșat nopatea trecută de forțele ruse asupra regiunii Odesa. Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că nu există riscuri sau pericole pentru siguranța cetățenilor din regiune, la fața locului fiind demarate cercetări.
O dronă a fost depistată pe un câmp din preajma satului Borosenii Noi din raionul Râșcani. Zona a fost izolată, iar specialiștii secției tehnico-explozivă urmează să o investigheze.
O altă dronă, a fost descoperită în localitatea Fîrlădeni din Căușeni. Aparatul de zbor a fost ridicat și examinat de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP.
Din primele examinări, oamenii legii spun că s-a stabilit că e vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească, care nu avea atașat expozibil. „Preliminar, acesta a făcut parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina în această noapte”, se arată în comunicatul IGP.
Presa ucraineană scrie că mai multe clădiri au fost avariate, iar cel puțin două persoane au fost rănite în urma atacului rusesc cu drone asupra regiunii Odesa, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. „În fiecare noapte, în fiecare zi, forțele noastre de apărare aeriană au lucrat, protejând cerul Ucrainei de teroarea rusă. În această noapte, Rusia a lansat un număr record de drone de atac împotriva Ucrainei - 145. În această săptămână a folosit peste 800 de bombe ghidate, aproximativ 600 de drone de atac și aproape 20 de rachete de diferite tipuri”, a scris Vladimir Zelensky pe rețelele de socializare duminică după-amiază. El a adăugat că „o astfel de teroare nu poate fi oprită cu cuvinte”, dar Ucraina, în ciuda războiului în curs, este capabilă, potrivit președintelui, să obțină o pace sigură.
Poliția face apel la cetățenii care identifică aparate de zbor sau alte dispozitive suspecte căzute la sol - să nu se apropie de ele și să nu le atingă, dar să anunțe imediat poliția la numărul de urgență.
„Dronele rusești căzute astăzi la Căușeni și Râșcani sunt semnale clare de intimidare, transmise nouă de Moscova, mai ales urmare referendumului și alegerilor prezidențiale. Dacă dronele anterioare au căzut aproape de frontieră cu Ucraina (atacată în mod barbar de Federația Rusă), de această dată geografia lor s-a extins considerabil, nemaiavând nimic în comun cu războiul din Ucraina”, scrie într-o reacție pe Facebook, fostul deputat și ambasador, Iurie Reniță. El sugerează conducerii Moldovei să ia atitudine în legătură cu aceste cazuri și să ceară explicații Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc peste 15 incidente care au implicat dronele sau resturi de rachete.
Mai multe detalii despre incidentele cu rachete pe teritoriul și în spațiul aerian al Republicii Moldova și pericolul acestora asupra mediului, incluaiv a solului, apelor și aerului, citiți în ancheta „ECOCID în Ucraina: Bomba cu ceas pentru Moldova”, desfășurată de jurnaliști din Moldova și Ucraina.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii