„Războiul rece” între procurori și ofițerii CNA. Dragalin:  „Eu nu am de gând să plec”

Anticoruptie.md
08/06/2023
Colaj CIJM

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin amintește că are un mandat de 5 ani și nu intenționează să plece din funcție. Declarația a fost făcută după ce miercuri, 7 iunie, realitatea.md a publicat în exclusivitate o plângere a  31 de ofițeri CNA.  Aceștia s-au adresat Direcției securitate internă a CNA, invocând presiuni din partea lui Dragalin. Conflictul între PA și CNA a izbucnit la suprafață încă în luna mai, atunci când directorul CNA, Iulian Rusu, a declarat în plenul Parlamentului că relațiile dintre cele două instituții „sunt neclare” și că „înainte au fost mai bune”.

În comentariul plasat pe pagina sa de socializare,  Dragalin nu face referință la plângerea procurorilor, dar spune că nu va demisiona.

„Eu sunt Procurorul-Șef al Procuraturii Anticorupție pe un mandat de 5 ani. Nu am de gând să plec. O să lupt în continuare împotriva corupției și pentru justiție, dreptate, egalitate, transparență, și un viitor european”, a menționat Dragalin.

Totodată, șefa de la Anticorupție declară că nedreptatea și corupția continuă să fie o problem gravvă pentru Republica Moldova.

„Corupția și nedreptatea au afectat țara noastră pe parcursul multor generații aducând războaie, destabilizare și sărăcie. Eu am devenit procuror pentru generația bunicilor noștri, care au trecut prin război, deportări și foamete. Eu sunt procuror pentru generația părinților noștri, care au ieșit în PMAN să lupte pentru independență când riscau să fie întâlniți cu tancuri. Noi luptăm pentru generația noastră, care am fost nevoiți să învățăm abecedarul în alfabetul chirilic și să ne simțim străini în țara noastră. Dar cel mai important, noi astăzi, cu toții, luptăm pentru viitoarele generații de copii moldoveni care merită o viață decentă aici, acasă”, a scris Veronica Dragalin.

În luna mai, Iulian Rusu  a declarat în plenul Parlamentului că „în ultimul timp relațiile CNA cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare”, dar „anterior au fost bune” și că procurorii ar fi reticenți la cazurile de corupție și spălare de bani de proporții, ofițerii CNA fiind limitați în acțiuni.

„Relațiile au fost bune o perioadă. Acum sunt neclare. Sunt nedumerit de ce sunt neclare. Aș vrea ca ele să fie bune în continuare, mai ales în situațiile în care propunem investigarea unor cauze de rezonanță și spălare de bani de sute de milioane de lei. În schimb, când se găsește un medic prăpădit, care ia 500 de lei, nu este nici o problemă: și camere de supraveghere, și interceptarea convorbirilor telefonice. Asta este modalitatea de utilizare a resurselor limitate?”, s-a plâns Rusu deputaților.

În replică, Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție au califcat declarațiile directorului CNA drept o încercare de a „denigra nefondat imaginea Procuraturii, urmare a promovării de către Procurorul General interimar și Procuraturii Anticorupție a ideii de creare a unei structuri similare DNA-ului român, fapt ce ar presupune că CNA și Procuratura Anticorupție în actuala componență de astăzi nu ar mai exista”.

„Afirmațiile directorului CNA, privind anumite „piedici” puse de Procuratură în investigarea cazurilor de corupție mare, nu au un raționament legal, or organul de urmărire penală al CNA este independent, iar conform legii, ofițerul de urmărire penală este îndreptățit, dar și obligat de a dispune începerea urmăririi penale în orice situație în care rezultă o bănuială rezonabilă că a fost săvârşită o infracțiune. Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție și-au manifestat maxima deschidere și colaborare cu CNA la identificarea celor mai bune soluții în investigarea cauzelor penale de rezonanță. Toate deciziile luate de Procuratură în cadrul unor cauze penale concrete, au fost întemeiate pe prevederile legale, urmare a aprecierii probelor administrate”, se arăta în comunicat.

Directorul CNA se opune fuziunii Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Anticorupţie, după modelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România. "Sunt patru piloni şi dacă sunt patru, atunci sunt funcţionali. Pe de altă parte, există riscul unor conflicte de interese. Există un risc iminenent ca foarte multe cauze de rezonanţă, care vor fi investigate, să ducă la neconstituţionalitate", a subliniat Rusu. 

Anticoruptie.md
08/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii