Reacţia autorităţilor de la Chişinău în legătură cu aplicarea sancţiunilor de către SUA pentru Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc

Anticorupţie.md
26/10/2022
Colaj CIJM

Guvernarea de la Chişinău a salutat aplicarea sancţiunilor de către SUA pentru oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor şi a mulţumit Guvernului american pentru măsura luată. Preşedinta Maia Sandu a mulţumit tuturor celor care au contribuit la pedepsirea corupţilor, inclusiv şi jurnaliştilor de investigaţie.

Şefa statului a postat pe Facebook un mesaj optimist, că în Republica Moldova corupţia poate fi învinsă.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată...Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară. Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, a declarat Maia Sandu în postarea sa.

Şefa Guvernului,Natalia Gavriliţa, a declarat într-o conferinţă de presă că problema includerii lui Plahotniuc şi Şor într-o listă internaţională de sancţiuni a fost abordată încă în 2018, când Plahotniuc se afla la guvernare.

„Astăzi cetăţenilor Republicii Moldova li s-a făcut dreptate. Aplicarea sancţiunilor înseamnă că acei corupţi vor ajunge în justiţie, averea le va fi confiscată, iar banii furaţi vor fi recuperaţi. Corupţia este aceeaşi trădare de patrie”, a declarat Natalia Gavriliţa.

„Plahotniuc și Șor incluși în lista de sancțiuni internaționale. Este o victorie a poporului și a democrației din țara noastră. Mulțumim Guvernului SUA”, a scris minstrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, pe Facebook.

Anticorupţie.md
26/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii