Reacţia autorităţilor de la Chişinău în legătură cu aplicarea sancţiunilor de către SUA pentru Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc

Anticorupţie.md
26/10/2022
Colaj CIJM

Guvernarea de la Chişinău a salutat aplicarea sancţiunilor de către SUA pentru oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor şi a mulţumit Guvernului american pentru măsura luată. Preşedinta Maia Sandu a mulţumit tuturor celor care au contribuit la pedepsirea corupţilor, inclusiv şi jurnaliştilor de investigaţie.

Şefa statului a postat pe Facebook un mesaj optimist, că în Republica Moldova corupţia poate fi învinsă.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată...Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară. Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, a declarat Maia Sandu în postarea sa.

Şefa Guvernului,Natalia Gavriliţa, a declarat într-o conferinţă de presă că problema includerii lui Plahotniuc şi Şor într-o listă internaţională de sancţiuni a fost abordată încă în 2018, când Plahotniuc se afla la guvernare.

„Astăzi cetăţenilor Republicii Moldova li s-a făcut dreptate. Aplicarea sancţiunilor înseamnă că acei corupţi vor ajunge în justiţie, averea le va fi confiscată, iar banii furaţi vor fi recuperaţi. Corupţia este aceeaşi trădare de patrie”, a declarat Natalia Gavriliţa.

„Plahotniuc și Șor incluși în lista de sancțiuni internaționale. Este o victorie a poporului și a democrației din țara noastră. Mulțumim Guvernului SUA”, a scris minstrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, pe Facebook.

Anticorupţie.md
26/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii