Reacția lui Jizdan după controlul ANI: „S-au admis confuzii, seamănă mai degrabă cu intenții politice”

Irina Odobescu
13/05/2021
Alexandru Jizdan. Foto: Facebook.com

Alexandru Jizdan a venit cu o reacție după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit în cazul deputatului democrat o diferență în valoare 770.000 de lei între veniturile declarate și cele obținute. El scrie că „s-au admis confuzii”, iar ofițerul ANI „nu a ținut cont de informațiile pe care le-am oferit în timpul verificărilor”. 

„Referitor la suma de bani despre care informează ANI că nu are dovada provenienței (770.000 lei), acești bani sunt venituri acumulate din vinderea unei proprietăți de familie (un teren agricol al părinților mei) și au fost transferați oficial în perioada studiilor feciorului meu peste hotare timp de patru ani. Acele pretinse imobile deținute în afara Republicii Moldova sunt trei apartamente luate în chirie în perioada acestor studii. Prin urmare, este absurd să-mi fie atribuite mie sau familiei mele în acest context”, scrie Jizdan într-o postare pe Facebook. 

Jizdan precizează că terenul și casa de la Molovata „au fost declarate oficial, iar problema, de fapt, ar fi în 28 de metri care există în actele de vânzare-cumpărare, dar care fizic nu sunt (păcat că și acest lucru a fost interpretat de ANI)”.

Deputatul a mai declarat că cei 53.000 de lei sunt bani din activitatea pedagogică a soției sale, sumă „care nu a fost indicată din greșeală în momentul depunerii”. Jizadan mai scrie că a prezentat toate datele la ANI, „dar nu s-a luat în calcul nimic absolut, fapt care îmi pare absolut incorect. Acest caz mai degrabă seamănă a intenții politice”. 

Precizăm cu ANI a supus controlului averea parlamentarului la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Centrul de Investigații Jurnalistice a investigat în decembrie 2020 construcțiile politicienilor și oamenilor de afaceri, funcționarilor publici, artiștilor și polițiștilor ale vilelor de lux pe malul drept al Nistrului.

În investigație a fost menționat și Alexandru Jizdan care a procurat în 2018, pe când era ministru de Interne, o casă de 108 metri pătrați și un teren de 0.2884 hectare, pe care se mai aflau două construcții accesorii.

Imobilele au fost înregistrate pe numele Nelei Jizdan, soția democratului. Construcțiile au fost demolate, iar lucrările pe șantier sunt în toi. Terenul familiei Jizdan a fost nivelat până la malul Nistrului, fapt ce ne face să presupunem că funcționarul intenționează să își facă ieșire particulară la apă.

Irina Odobescu
13/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii