Reforma Curţii Supreme de Justiţie şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Cum a comentat ministrul Justiţiei de la Chişinău

Anticorupţie.md
25/10/2022
Sediul CSJ

Guvernul va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi le va include în proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) din Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Comisia de la Veneţia a înaintat patru recomandări de bază și două recomandări suplimentare.

Astfel, Comisia a propus reducerea treptată a numărului de judecători la CSJ, astfel încât să nu fie necesar transferul celor care nu-și vor mai găsi locul la înalta curte, la o instanță inferioară, ca decizia cu privire la eliberarea judecătorului în urma evaluării integrității să fie luată de Consiliul Superior al Magistraturii, clarificarea unora dintre competențele ce urmează să le exercite CSJ după reformă.

Totodată, Comisia a reiterat că vettingul este o măsură extraordinară, care nu trebuie aplicată decât atunci când alte metode nu pot fi aplicate eficient, și totodată nu poate fi privită ca o panacee. Deci, s-a recomandat ca să fie dezvoltate celalalte legi și instrumente care să asigure menținerea unui climat de integritate în justiție și după finalizarea vettingului.

„Comisia de la Veneția dă undă verde reformei Curții Supreme de Justiție. eși mai sunt unele lucruri de clarificat, de principiu Comisia de la Veneția se expune pozitiv asupra proiectului legii. Asta înseamnă că reforma Curții Supreme de Justiție, după constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii, poate începe. Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) este a doua etapă a procesului de curățare a justiției după Consiliul Superior al Magistaturii (CSM), care se realizează la moment. După CSJ, urmează ceilalți”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Anticorupţie.md
25/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii