Regimul secesionist din Transnistria le permite fermierilor din Dubăsari să își lucreze pământul până pe 31 august

Ilie Gulca
01/07/2022
Fermiri din raionul Dubăsari își lucrează pământurile amplasate la est de șoseaua Camenca-Tiraspol. Foto: OSCE

Tiraspolul a permis fermierilor din raionul Dubăsari accesul la terenurile lor situate la nord-est de șoseaua Camenca-Tiraspol până pe 31 august, după ce anunțase în mai multe rânduri că le va interzice trecerea după 30 iunie.

„În urma dialogului desfășurat la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu implicarea Președinției în exercițiu a OSCE, Misiunii OSCE în Republica Moldova și a partenerilor internaționali relevanți, astăzi [30 iunie – i.g.], negociatorul principal de la Tiraspol a informat despre aprobarea unei decizii prin care se va asigura prelungirea până pe 31 august curent a termenului de acțiune a Deciziei protocolare Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea Mecanismului din 2006 referitor la utilizarea terenurilor agricole amplasate în raionul Dubăsari, după șoseaua Tiraspol-Camenca din 25 noiembrie 2017”, se menționează într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

La sfârșitul anului 2021, Tiraspolul a notificat despre intenția de a limita până pe 30 iunie 2022 prevederile deciziei privind revenirea la Mecanismul din 2006 privind accesul la terenuri.

Chișinăul a calificat decizia Tiraspolului drept o abatere gravă de la angajamentele asumate în negocieri în documentul respectiv nefiind agreate termene-limită de aplicare.

În 2018, problema privind accesul la terenurile agricole a fost soluționată provizoriu, prin stabilirea unui mecanism care prevedea emiterea unor certificate de către administrația de facto din Dubăsari în baza cărora fermierii au avut acces la propriile terenuri.

Refuzul Tiraspolului de a permite proprietarilor și societăților agricole să își lucreze terenurile în perioada 2004-2006 și 2014-2018 a provocat pierderi imense, în special societăților agricole.

Unele au falimentat din cauza datoriilor, iar Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite proprietarilor de pământ între 2014 și 2018 compensații parțiale și plăți de suport în valoare de aproape 52 milioane de lei.

Biroul Politici de Reintegrare susține că problema accesului fermierilor la terenurile agricole aflate în posesia, proprietatea și folosința acestora rămâne una de actualitate și pentru perioada următoare în contextul în care solicitarea Chișinăului de a anula orice termene și restricții nejustificate nu a fost soluționată în modul cuvenit.

Conform informațiilor oferite de Biroul Politici de Reintegrare, dincolo de șoseaua Camenca-Tiraspol sunt situate peste 9.544 de hectare de pământ ale locuitorilor din Molovata Nouă, Cocieri, Coşniţa, Doroţcaia şi Pârâta. Din acestea, 6.500 de hectare au destinaţie agricolă și aparțin unui număr de peste 5.000 de proprietari.

Aceste terenuri sunt lucrate de 24 de societăţi cu răspundere limitată, 27 de gospodării ţărăneşti şi 13 persoane fizice. Trebuie menționat faptul că pentru locuitorii acestor localități, terenurile deținute sau arendate sunt principala lor sursă de venit.

Extinderea termenului de funcționare a Mecanismului din 2006 coincide cu decizia Chișinăului de a permite vămuirea produselor petroliere introduse prin punctul de trecere al frontierei Novosaviţkaia–Cuciurgan, la postul vamal Bender-2 A.

Deși punctul Cuciurgan este închis din 28 februarie curent din cauza războiului din Ucraina, agenții economici din regiunea transnistreană au insistat pe extinderea hotărârii prin care să li se permită importul de produse petroliere prin acest punct al frontierei.

Ilie Gulca
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii