Reguli simplificate pentru deținuții grav bolnavi pentru a obține eliberarea din închisoare

Ilie Gulca
12/06/2024
Foto-simbol

Procedurile de constatare a cazurilor de boli grave la deținuți vor fi simplificate pentru a permite eliberarea persoanelor respective din închisori în scopul de a le permite să beneficieze de asistență medicală adecvată. Guvernul a aprobat, miercuri, Regulamentul cu privire la procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi în contextul în care în ultimii ani aproape jumătate de condamnații cu maladii grave mor în penintenciare.

„În acest sens, a fost exclusă dublarea comisiilor cu drept de decizie asupra prezentării pentru eliberare, acest drept fiind atribuit exclusiv Consiliului la nivel de spital penitenciar”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

„Totodată, a fost actualizată lista bolilor grave, care împiedică aflarea persoanelor în detenție, printre care tuberculoza, boli ale sistemului endocrin, afecțiuni respiratorii grave și altele. La fel, au fost reevaluate gradele de gravitate a unor boli.”

Executivul susține că îmbunătățirea cadrului legal este necesară în contextul în care, în ultimii cinci ani, s-a constatat că mai mult de jumătate din condamnații examinați au decedat în așteptarea unei decizii. De exemplu, în perioada 2017-2021, Comisia Medicală Specială instituită la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a examinat 50 de persoane grav bolnave, din care 26 persoane au decedat în detenție, iar 24 au fost eliberați.

Pentru 2021, din 14 persoane condamnate examinate, 9 au decedat până la emiterea unei decizii de către judecătorul de instrucție.

În 2022, din 10 persoane condamnate examinate, 3 au decedat până la decizia instanței de judecată, 6 persoane au fost eliberate, iar o persoană - eliberată în legătură cu executarea în totalitate a pedepsei.

Pe parcursul anului 2023: 4 persoane condamnate examinate, dintre care 2 deținuți au decedat până la pronunțarea deciziei, și 2 – eliberați.

Ilie Gulca
12/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii