Remanieri la Guvern anunţate de PD. Iurie Leancă, Chiril Gaburici şi Alexandru Tănase revin în Executiv

Anticoruptie.md
19/12/2017
Cabinetul de miniştri condus de Pavel Filip. Foto: gov.md

Partidul Democrat anunţă remanieri la Guvern. Astfel, şapte ministere din Cabinetul condus de Pavel Filip vor fi ocupate de persoane noi, unele dintre acestea - Iurie Leancă, Chiril Gaburici şi Alexandru Tănase - ocupând funcţii înalte în Executiv şi pe timpul guvernării PLDM. Anunţul privind remanierile a fost făcut de liderul PD, omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Astfel, vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă, fost premier, va fi noul vicepremier responsabil de Integrare Europeană. Avocatul Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, revine în funcţia de ministru al Justiției. Ex-premierul Chiril Gaburici va ocupa funcţia de ministru al Economiei şi Infrastructurii. Angajata Ministerului Afacerilor Interne Cristina Lesnic este propusă la funcţia de vicepremier responsabil de Reintegrare. Directoarea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, vine la şefia Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale. Rectorul Universităţii Agrare, Liviu Volconovici, va conduce Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Ambasadorul la Geneva, Tudor Ulianovschi, vine în fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Astăzi Guvernul a ajuns la o credibilitate de patru ori mai mare în percepţia cetăţenilor faţă de perioada ianuarie 2016. Este un indicator important, dar nu şi suficient pentru un potenţial real pe care noi îl avem ca şi guvernare şi nici pentru aşteptările mari ale oamenilor după atâţia ani de instabilitate politică. Tocmai pe acest semnal de creştere a credibilităţii Guvernului şi a economiei este momentul să fim mai realişti ca oricând şi să luăm decizii care să aducă mult mai multe rezultate. Ştim că se poate mai mult”, a declarat Vladimir Plahotniuc.

Liderul PD a precizat că Vladimir Cebotari, cel care până în prezent a ocupat fotoliul de ministru al Justiţiei, dar şi Vasile Bâtcă, cel care a condus Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, se vor ocupa de modernizarea PD, fiindu-le delegate „însărcinări importante”. 

Unii dintre noii-vechi candidaţi la funcţii în Executiv au fost vizaţi în anchete jurnalistice. Iurie Leancă, de exemplu, care a candidat anul trecut la funcţia de şef al statului şi a acumulat puţine voturi, a fost criticat pentru activitatea sa în funcţia de premier. În acea perioadă, Guvernul a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, una dintre cele mai controversate „afaceri” încheiate de Executiv. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice realizată în parteneriat cu Ziarul Național a arătat că, deși la concurs au fost invitate cinci companii de talie europeană, cu experiență în activitatea aeroportuară, comisia de concurs a ales o companie anonimă, fondată de un aeroport din Rusia și o uzină rusească de producere a locomotivelor, care în scurt timp au cedat „afacerea” unui off-shore. În aceeași perioadă, Guvernul a pierdut pachetul majoritar de acțiuni la Banca de Economii a Moldovei și a acordat în ședință închisă 9,4 miliarde de lei credite de urgenţă din rezervele BNM celor trei bănci devalizate: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Oferind explicații pe marginea aceluiași subiect, în februarie 2015, politicianul a spus la Jurnal TV: „Am fost doar prim-ministru, n-am fost nici procuror, nici judecător.” Ulterior, mai mulți demnitari, dar și foști funcționari au sugerat că Iurie Leancă ar urma să fie tras la răspundere. Printre aceștia a fost și Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, care a declarat că politicianul va fi arestat pentru deciziile dubioase privind sectorul bancar. Detalii AICI

Chiril Gaburici a fost prim-ministru al Republicii Moldova în 2015, pentru câteva luni. După învestirea în funcţie, o anchetă realizată de Ziarul de Gardă în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scos la iveală faptul că ex-demnitarul nu a reuşit să susţină Bacalaureatul în anul 1995, perioadă în care învăţa la Colegiul Republican de Microelectronică şi Tehnică de Calcul. Cu toate acestea, în 2004, la 28 de ani, având deja o funcţie de conducere la Moldcell, actualul premier a obţinut diplomă de studii superioare, absolvind la „fără frecvenţă” Universitatea Slavonă din Republica Moldova. Această instituţie a primit abia în 2003 acreditarea de la Ministerului Educaţiei şi abia în 2005, peste un an de la luarea diplomei de către Gaburici – licenţa. În urma acestor dezvăluiri, procurorii au pornit un dosar penal, care a fost însă clasat din cauza expirării termenului de prescripţie. Între timp, Chiril Gaburici a demisionat din postul de premier. În perioada în care a condus Executivul, Cabinetul de miniştri a acordat băncilor devalizate, într-o şedinţă secretă, cea de-a doua garanţie - de 5,3 miliarde de lei.  

Alexandru Tănase a ocupat până recent fotoliul de președinte al Curții Constituționale. A mai ocupat funcţia de ministru al Justiţiei în perioada 2009-2011, pe când Guvernul era condus de Vlad Filat. După expirarea mandatului de preşedinte al Curţii Constituţionale a devenit reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneţia. Portalul Moldova Curată a scris anterior că familia lui Alexandru Tănase a intrat în 2015 în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste două milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere pentru anul 2015 faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, fostul magistrat spunea că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său. 

Anticoruptie.md
19/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii