Republica Moldova, rămasă în întuneric, în urma atacurilor lansate de ruși asupra sistemului energetic din Ucraina

Cornelia Cozonac
23/11/2022
Foto: CIJM

Republica Moldova a rămas în beznă totală în după-amiaza zilei de miercuri, urmare a bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic din Ucraina. Din cauza lipsei electricității au căzut și unele rețele de telefonie mobilă și internet. Reconectarea a început treptat după 1-3 ore în capitală, apoi  și în celelalte localități. În țara vecină Ucraina, canalele de telegram anunță lipsă de electricitate în toate regiunile până joi.   

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situației din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a declarat vicepremierul Andrei Spânu.

La rândul său, președinta Maia Sandu a spus că „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”.

„Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a declarat șefa statului.

Sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt interconectate. Sincronizarea Ucrainei și a Moldovei cu sistemul european a început pe 23 februarie, cu o zi înainte de izbucnirea războiului, și s-a încheiat la 26 februarie, rupându-se pentru totdeauna de sistemul vechi de conectare cu Rusia și Belarus.

După ce Centrala de la Cuciurgan, aflată în regiunea transnistreană, nu a mai livrat electricitate invocând insuficiența de gaz, iar Ucraina nu a mai putut vinde energie din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice, Moldova s-a reconectat la sistemul energetic din România. Doar că rețeaua prin care vine curentul electric din România trece prin Ucraina și aceasta se oprește în mod automat din cauza bombardamentelor.

Ministrul de Externe Nicu Popescu a solicitat de urgență să fie convocat la MAEIE ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, pentru a-i exprima „protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate.”

Cornelia Cozonac
23/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii