Republica Moldova, promovată ca destinație IT de înaltă valoare pentru dezvoltarea mediului de afaceri

Crina Dumitriu
22/02/2022
Gov.md

Western NIS Enterprise Fund și Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susțin Moldova Innovation Technology Park în promovarea Moldovei ca și destinație IT de înaltă valoare ce utilizează tehnologiile digitale pentru a avansa, prin inovații, mediul de afaceri și social. 

Moldova Innovation Technology Park (MITP) este un model unic și inovator de suport în dezvoltarea afacerilor IT și sporirea competitivității sectorului TIC, de practici și politici simplificate ce stimulează investițiile, cercetarea și inovarea digitală în Moldova. Fiind guvernat de rezidenții săi, MITP reprezintă cea mai vocală comunitate a industriei IT numărând peste 950 de companii locale și internaționale, cu peste 14.000 de angajați, ce beneficiază de un impozit unic de 7% pentru o perioadă de 10 ani și acoperă costurile de funcționare ale parcului.

Studiile comparative arată că Moldova vine cu cea mai avantajoasă ofertă din regiune, reprezentând o oportunitate, neexploatată deocamdată, pentru investitorii străini. De exemplu, rezidenții parcurilor IT din România plătesc o taxă unică de 28% din vânzări, iar din Estonia - 40%, în timp ce Moldova oferă un mecanism fiscal unic de 7% atât pentru veniturile, cât și pentru salariile rezidenților MITP. Moldova Innovation Technology Park găzduiește 174 de rezidenți cu investiții străine din 35 de țări; 27 de companii fiind din SUA și 86 din UE.

WNISEF, Proiectul Tehnologiile Viitorului și Moldova Innovation Technology Park vor crea un ghid de investiții în sectorul IT din Moldova ce va oferi informații despre țară și o foaie de parcurs clară pentru potențialii investitori și profesioniștii ce doresc să opereze în Moldova. Ghidul de investiții IT va fi promovat la nivel internațional pentru a ținti noi investitori și talente în tehnologii, inclusiv în ingineria de proiectare, cercetare și dezvoltare, animație și dezvoltarea jocurilor.

În plus, partenerii vor sprijini Moldova Innovation Technology Park să organizeze anual un eveniment ce va promova excelența în industria IT, va celebra inovațiile dezvoltate și implementate de rezidenții MITP. Evenimentul va rezuma progresul industriei, va recunoaște pionierii tehnologici din rândul rezidenților, precum și va fi o platformă de discuții cu lideri de opinie naționali și internaționali, cu investitorii îngeri. Evenimentul va fi parte a unei campanii ample de comunicare internațională de promovare a R. Moldova ca o destinație atractivă și de înaltă valoare pentru sectorul serviciilor IT.

„Sectorul tehnologic are o importanță strategică pentru economia Moldovei și poate schimba felul în care Moldova este percepută global în era transformărilor digitale. Moldova Innovation Technology  Park unește comunitatea IT locală și cu sprijinul nostru va putea obține un impact și mai mare asupra industriei IT din întreaga țară”, susține Jaroslawa Z. Johnson, Președinta și Directoarea Executivă a WNISEF.

„Moldova Innovation Technology Park a demonstrat că este o componentă valoroasă pentru ecosistemele tehnologiei și inovației. Oferim stimulente atractive potențialilor investitori ai Moldovei,  atragem specialiști de înaltă calificare și startup-uri, datorită locației accesibile și a impozitului unic de doar 7%. Un eveniment anual de premiere va fi un pas important în promovarea celor mai elocvente inovații și startup-uri cu potențial de modelare a viitorului sectorului IT”, este de părere administratoarea MITP Natalia Donțu.

Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului afirmă că „tehnologia informației și comunicațiilor este industria de export cu cea mai rapidă creștere din Moldova datorate unui ecosistem protector și a stimulentelor atractive pentru investiții, precum este  impozitul unic de 7% al Moldova Innovation Technology Park. Dezvoltarea continuă a acestui sector drept un motor de creștere și de facilitare a digitalizării întregii economii este o prioritate cheie pentru guvern și donatori. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea noastră de succes cu MITP și stabilirea parteneriatului cu WNISEF pentru a atrage noi investiții internaționale în sectorul IT din Moldova și pentru a aprecia și promova inovațiile și succesele rezidenților”. 

MITP este un e-Park al firmelor din IT și a devenit forța motrice a industriei. Având la dispoziție expertiză juridică, tehnică și analitică, Moldova IT Park își propune să împuternicească antreprenorii din domeniul tehnologiei ca să inoveze și să-și sporească potențialul. Parcul depune toate eforturile necesare pentru a transforma Moldova într-o destinație regională de top pentru produse și servicii tehnologice cu valoare adăugată ridicată, prin punerea în aplicare a unui cadru de reglementare transparent și a unui sistem de administrare fiscală a întreprinderilor. MITP a fost înființat în 2018 cu sediul la Chișinău, Moldova.

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) este un fond regional de 150 milioane de dolari, un pionier în Ucraina și Moldova cu mai mult de 25 de ani de experiență de succes, ce se ocupă de investiții în companii mici și mijlocii. WNISEF a fost fondat de către guvernul SUA prin Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Încă de la începuturile sale, investițiile cumulative ale WNISEF ating în total peste 186 milioane de dolari, pentru 130 de companii ce angajează în câmpul muncii 26 000 de angajați și a făcut posibilă deblocarea a 2 miliarde de dolari pentru companiile din Ucraina și Moldova.

În 2015 WNISEF a lansat programul legacy, cu un buget de 35 milioane de dolari, ce s-a concentrat pe promovarea exporturilor, dezvoltare economică locală, investiții de impact și leadership economic. WNISEF finanțează inovații, de mare impact, cu programe concentrate pe reforme și are ca scop să susțină Ucraina și Moldova în această perioadă critică prin dezvoltarea unui leadership și a unei politici economice solide. Vizitați www.wnisef.org

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026),  promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii  în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală

 

Crina Dumitriu
22/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii