Republica Moldova va primi statutul de candidat la aderarea la UE - SURSE

Ilie Gulca
22/06/2022
Președinta Republicii Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel

Consiliul European va aproba pe 23 iunie opinia Comisiei Europene privind acordarea Republicii Moldova și Ucrainei a statutului de candidat la aderarea UE fără condiții speciale.

În cazul Georgiei, șefii de stat și de guvern mai discută, este posibil ca și acest stat să obțină statutul de candidat, dar cu „multe conditionalități”, a precizat o sursă din Consiliul European pentru Portalul Anticoruptie.md.

De asemenea, publicația Euractiv.com a transmis că a obținut un proiect de concluzii al summit-ului UE din 21 iunie în care se menționează că liderii UE vor aproba recomandarea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE,

Un prim raport de evaluare a progresului privind îndeplinirea condițiilor este așteptat ca parte a pachetului obișnuit de extindere al Comisiei până la sfârșitul acestui an.

Executivul UE a recomandat acordarea statutului de candidat Ucrainei și Moldovei săptămâna trecută, ceea ce a lăsat liderilor UE aproximativ o săptămână pentru a studia documentul înainte de a lua o decizie în această privință.

Comisia Europeană a refuzat să acorde același statut Georgiei invocând tulburările politice din această țară.

Ilie Gulca
22/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii