Respinși de Maia Sandu, judecătorii cer explicații

Anticoruptie.md
17/11/2022
Colaj CIJM, surse oficiale

Judecătorii sediului Centru al Judecătoriei Chișinău solicită președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, mai multe detalii despre motivele care au determinat-o să respingă candidaturile celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafonul de vârstă. Justițiarii declară că lipsa acestora ar fi „afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției”.

Într-un comunicat al instanței se arată că dosarele judecătorilor respinși sunt repartizate celorlalți judecători activi, care stabilesc noi termene de examinare. În consecință, ar fi afectat dreptul justițiabilului la examinarea cauzei într-un termen rezonabil, și se mărește volumul de lucru al judecătorilor activi, efecte ce ar putea duce la subminarea încrederii în sistemul judecătoresc.

„Judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău, solicită Președinției Republicii Moldova, să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon și să se asigure judecătorilor, precum și tuturor factorilor decidenți - să contribuie la urgentarea procedurilor aferente corespunzătoare, inclusiv ce țin de reformă a justiției, pentru asigurarea unei activității normale și în condiții optime a instanțelor de judecată”, se menționează în comunicatul, despre care se declară că ar fi fost aprobat de majoritatea judecătorilor.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat în data de 17 octombrie, decretul de numire în funcție a 14 judecători. Magistrații fac parte din cei 39, propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii. Atunci, Președinția a anunțat că vor fi solicitate informații suplimentare în privința celorlalți candidați, astfel încât aceștia să corespundă în totalitate rigorilor de profesionalism și integritate.

Anticoruptie.md
17/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii