Rinat Ahmetov va cere Rusiei compensații de 17-20 miliarde de dolari pentru distrugerea oțelăriilor din Mariupol

Ion Chișlea
27/05/2022
Oțelăria Azovstal, distrusă de bombardamentele rusești/Reuters

Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, spune că va da în judecată Rusia pentru pierderile cauzate de bombardarea celor două combinate metalurgice din Mariupol. Ahmetov estimează pierderile la o sumă cuprinsă între 17 și 20 de miliarde de dolari, scrie Reuters.  

Oțelăria Azovstal a suferit daune grave din cauza bombardamentelor rusești după ce a devenit ultimul bastion de apărare din orașul-port la Marea Azov. uzina de oțel și fier Illich, deținută tot de Ahmetov, a fost, de asemenea, grav avariată în timpul bombardamentelor.

„Cu siguranță, vom da în judecată Rusia și vom cere compensații adecvate pentru toate pierderile și afacerile pierdute”, a declarat Rinat Ahmetov, care deține cel mai mare producător de oțel din Ucraina, Metinvest.

Întrebat câți bani a pierdut Metinvest din cauza pagubelor aduse Azovstal și uzinei Illich, el a spus că ar fi vorba despre 17-20 de miliarde de dolari, suma finală urmând a fi stabilită într-un proces împotriva Rusiei.

Miliardarul Ahmetov și-a văzut imperiul de afaceri spulberat după ce separatiștii pro-ruși au preluat acum opt ani controlul asupra unor părți din regiunile Donețk și Lugansk, unde el deținea mai multe mine de cărbune.

După invazia Rusiei din 24 februarie, Metinvest a anunțat că nu își poate onora contractele. În timp ce Grupul financiar-industrial SCM, din care fac parte cele două oțelării distruse din Mariupol, își calculează pierderile, compania DTEK, producătoare de energie, și-a restructurat portofoliul de datorii.

Ahmetov este încrezut în victoria Ucrainei în război și spune că după încheierea lui, grupul ce îi aparține va participa activ la reconstrucția țării. „Avem două priorități-cheie - restabilirea potențialului industrial și asigurarea independenței energetice”, a menționat miliardarul.

Rinat Ahmetov și-a pierdut o bună parte din avere în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Dacă anul trecut averea sa era estimate la 7,6 miliarde de dolari, în acest an ea ar fi de 4,7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Forbes.

Ion Chișlea
27/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii