RISE Moldova câștigă și la CEDO procesul cu Dodon și compania pentru „afacerea Bahamas” prin care Rusia i-a finanțat acestuia campania din 2016

Mădălin Necșuțu
12/10/2021
Igor Dodon, împreună cu colegii socialiști la Muntele Athos

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, ca Republica Moldova să plătească o despăgubire de 3.800 de euro în cazul deciziilor instanțelor moldovenești care au încercat să obstrucționeze libertatea de exprimare a jurnaliștilor de la RISE Moldova, după investigația „Banii lui Dodon din Bahamas”.  „Curtea Europeană a Drepturilor Omului a susținut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 10 [libertatea de exprimare] a CEDO”, se arată în decizia de marți a CEDO. 

Conform investigației din 2016 a RISE Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, PSRM, ar fi beneficiat de sponsorizări de zeci de milioane de lei moldonești printr-o schemă alambicată.

Banii proveneau dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei [circa 1,5 milioane de euro -n.red.] înainte cu câteva luni înainte de prezidențialele din 2016, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul PSRM, Corneliu Furculiță. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate PSRM-ului, dar și la membri acestui partid. Ulterior, cei împrumutați au sponsorizat cu aceștia bani campania electorală prezidențială a lui Dodon din 2016.

Contractul de împrumut semnat de un offshore din Bahamas și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract erau reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează să fie examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova.

După publicarea investigației RISE înainte alegerilor din noiembrie 2016, PSRM și Exclusiv Media au acționat în judecată RISE Moldova. Aceștia au formulat acuzații de defăimare și au solicitat ca RISE Moldova să dezmintă informațiile din investigație. Prima instanță a dat câștig de cauză Exclusiv Media și apoi PSRM-ului în decembrie 2017, dar jurnaliștii RISE Moldova au contestat decizia la Curtea de Apel. Ulterior însă, și Curtea de Apel, dar și Curtea Supremă de Justiție au respins apelurile lor. Astfel, pe 9 ianuarie 2019, directorul RISE Moldova Iurie Sanduța a depus plângere la CEDO. De asemenea, pe 3 martie 2020, RISE Moldova a câștigat în instanța de fond procesul cu Exclusiv Media SRL, compania deputatului Corneliu Furculiță, cea prin care au trecut banii socialiștilor din Bahamas la sponsorii PSRM.

Intimidări și presiuni asupra jurnaliștilor de investigație

Directorul și jurnalistul RISE Moldova, Iurie Sanduță, a declarat pentru Balkan Insight că hotărârea CEDO „este o încurajare puternică pentru jurnaliștii din Moldova și a reporterilor de investigație ca să-și facă munca onest și fără frică față de presiunile frecvente ale politicienilor corupți dar și ale intimidărilor venite de la afaceriști conectați la banii publici”.

„Totodată, astăzi CEDO ne-a atras atenția că libertatea de exprimare este mai presus de orice interese ascunse ale unor politicieni și că oamenii au dreptul la informație, au dreptul să afle schemele și dedesubturile unor afaceri murdare dezvăluite de jurnaliști. Noi am publicat o investigație de interes public la care am lucrat mai multe luni. Igor Dodon care era candidat la Prezidențiale 2016 ne-a acționat în judecată cu două procese concomitent, cu scopul de a ne intimida și a ne opri din investigațiile aflate la etapa de documentare”, a spus Sanduță.

El a mai spus că judecătorii din Moldova au emis o decizie favorabilă lui Dodon cel care deja ajunsese președintele Republicii Moldova, „iar noi am decis să mergem la CEDO și să ne luptam pentru libertatea de exprimare din motiv că ancheta noastră a avut multe dovezi care demonstrau exact faptele descrise în investigația jurnalistică”.

 

Mădălin Necșuțu
12/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii